ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επαφή με τη φύση... το καλύτερο αγχωλυτικό για αποδοτικό fitness

23 Ιουλίου 2019, 15:01

images

Είκοσι μόλις λεπτά σε επαφή με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ορμονών του στρες, σύμφωνα με μελέτη του Frontiers in Psychology.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αλληλεπίδραση με τη φύση μειώνει το άγχος, ωστόσο δεν ήταν σαφές πόσο καιρό και πόσο συχνά πρέπει να έρχεστε σε επαφή με την φύση αλλά και ποια εμπειρία με αυτήν είναι η καλύτερη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 36 άτομα να περάσουν 10 λεπτά ή περισσότερο, τρεις ημέρες την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, σε υπαίθριο χώρο όπου θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τη φύση. Ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε ο καθένας το κεφάλαιο «επαφή με την φύση» ήταν διαφορετικός, άλλοι πήγαν στις παραλίες, άλλοι σε δημόσια πάρκα και άλλοι σε κήπους κοντά στον τόπο εργασίας τους. Επίσης άλλοι περπάτησαν ή έτρεξαν και άλλοι κάθισαν ρεμβάζοντας το τοπίο.

Όπως μας αναφέρει η ειδική σε θέματα wellness και αντιγήρανσης, Άννα Μαρία Παπίρη, «οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης αυτών των ανθρώπων από δείγματα σάλιου τα οποία ελήφθησαν πριν και μετά από τις εξορμήσεις στη φύση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν δεσμευτεί να αποφεύγουν άσχετα ερεθίσματα όπως τα κοινωνικά μέσα, τα τηλεφωνήματα με γνωστούς και συνεργάτες από τη δουλειά. Επιπλέον είχαν απαγορευτεί οι μεταξύ τους συνομιλίες και η ανάγνωση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά την ημέρα. ξεχασμένοι στη φύση είναι ο καλύτερος εναλλακτικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης από τον οργανισμό σας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα κάθε πρόσθετος χρόνος μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην διαχείριση και τη μείωση των επιπτώσεων του άγχους στην συνολική υγεία. Να τονίσουμε ότι σ αυτό το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση η ώρα της ημέρας που επέλεγε ο καθένας για το ταξίδι του μέσα στην αρμονία της φύσης».

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο fitness επιτυγχάνεται με την επαφή με την φύση. Ως εκ τούτου, αν μπορούμε να περπατήσουμε ή να τρέξουμε σε εξωτερικό χώρο και όχι πάνω στον ηλεκτρικό διάδρομο του γυμναστηρίου ή στο σπίτι μας, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή! Σε εξωτερικό χώρο εξάλλου μπορούμε να παίξουμε τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, να κάνουμε ποδήλατο θαλάσσια σπορ, κολύμβηση σε θάλασσα ή πισίνα, ταϊ τσι κι άλλες ανατολικές τέχνες και τόσα άλλα…

Σχετικά Άρθρα