ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χάνουμε λίπος και με τις αναερόβιες ασκήσεις;

27 September 2021, 10:00

images

Είναι βασική γνώση όσων ασχολούνται με τη γυμναστική ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (αναερόβιες) γίνονται για να αυξήσουμε το μυικό τόνο, ενώ οι αεροβικές γίνονται για να αδυνατίσουμε χάνοντας λίπος. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine ανατρέπει τα δεδομένα αυτά...

Η εν λόγω μετα-ανάλυση έδειξε ότι μπορούμε να χάσουμε το 1,4% του σωματικού μας βάρους κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως είναι η άρση βαρών και οι ασκήσεις αντίστασης. Αν κάποιος λάβει υπόψη ότι το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που αναφέρεται και για τις αεροβικές ασκήσεις (τρέξιμο, ποδήλατο, τένις κλπ) τότε αντιλαμβάνεται ότι είμαστε ενώπιον μιας ανατροπής...

"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσεις βάρος μέσω της γυμναστικής πρέπει να τρέχεις", σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Mandy Hagstrom, καθηγήτρια Φυσιολογίας στο UNSW Medicine & Health.

"Αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών κάνει ακριβώς το ίδιο, χωρίς να προσθέσουμε τρέξιμο ή να συστήσουμε αλλαγές στη δίαιτα".

Η Δρ Hagstrom και η ομάδα της μελέτησαν συγκριτικά 58 δημοσιευμένες μελέτες για το θέμα, που είχαν διεξαχθεί με χρήση συσκευών τελευταίας τεχνολογίας για την ακριβή μέτρηση του ποσοστού λίπους, νερού και μυικού όγκου στα σώματα των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτές. Συνολικά οι συμμετέχοντες ήταν 3000 εκ των οποίων κανείς δεν είχε κάνει πριν κάποιου είδους γυμναστική.

Τα προγράμματα είχαν διαρκέσει κατά μέσο όρο 5 μήνες και οι συμμετέχοντες έκαναν γυμναστική υπό την επίβλεψη ειδικών επί 2,7 ώρες την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, τους είχε ζητηθεί να διατηρήσουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, όσοι έκαναν βάρη είχαν χάσει το 1,4% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έκαναν τρέξιμο είχαν χάσει λίγο περισσότερο αλλά σε επίπεδο μέσου όρου δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές.

Η Δρ Hagstrom επισημαίνει ότι "όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, να γνωρίζουν ότι έχουν πολλές επιλογές. Η γυμναστική, όποιο κι αν είναι το είδος της, αν γίνεται συστηματικά και όχι απαραίτητα με ένταση, μπορεί να βοηθήσει".

Σχετικά Άρθρα