ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tρόποι για να ενισχύσουμε φυσικά το μεταβολισμό μας

24 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορεί να μάς ωφελήσει προσφέροντάς μας περισσότερη ενέργεια και να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενισχύσετε φυσικά τον μεταβολισμό σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, του καλού ύπνου και της ισορροπημένης διατροφής. Οι 4 πιο διαδεδομένοι είναι οι παρακάτω:

1. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα

Αδιαμφισβήτητα, η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνετε, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε περισσότερες θερμίδες. Τόσο η προπόνηση καρδιαγγειακής άσκησης, όσο και η προπόνηση δύναμης σας βοηθούν να κάψετε θερμίδες και αυξάνουν το μεταβολισμό σας θερμίδες καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησής σας. Με την προπόνηση δύναμης, από την άλλη πλευρά, το σώμα σας θα συνεχίσει να καίει θερμίδες για ώρες αφού τελειώσετε την προπόνησή σας.

Το CDC συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα και 2 ημέρες άσκησης ενδυνάμωσης.

2. Μην παραλείπετε γεύματα

Πολλοί πιστεύουν ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους λόγω του περιορισμού των θερμίδων, αλλά στην πραγματικότητα, κάνει στο σώμα σας περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν παραλείπετε γεύματα, το σάκχαρο στο αίμα σας μειώνεται, προκαλώντας σας ευερεθιστότητα, σύγχυση και κόπωση. Το σώμα σας ''πιστεύει'' ότι λιμοκτονεί, επομένως, ως αποτέλεσμα, μπαίνει σε ''λειτουργία επιβίωσης'', εξοικονομώντας λίπος, ενώ ο άπαχος μυϊκός ιστός είναι ο πρώτος που καίγεται. Ο άπαχος μυϊκός ιστός αυξάνει επίσης το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, κι έτσι χάνετε άπαχο μυ και καίτε λιγότερες θερμίδες ταυτόχρονα, περιορίζοντας το φαγητό.

3. Κοιμηθείτε καλά

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος για την υγεία και ευεξία των ανθρώπων. Ωστόσο, για περίπου το 30% των ενηλίκων, ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, είναι ο κανόνας.

4. Πίνετε περισσότερο νερό

Τέλος, το να πίνετε νερό, όχι μόνο σας κρατά ενυδατωμένους, αλλά είναι και μια από τις καλύτερες τακτικές για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μόλις 500 mL νερού μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας έως και 30%.


Σχετικά Άρθρα