ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα χέρια προδίδουν την ηλικία μας με τρόπους που γνωρίζουμε κι άλλους που δεν φανταζόμαστε

17 September 2020, 16:00

images

Ακόμα και για όσους δεν έχουν κάνει ποτέ χειρονακτικές εργασίες, τα χέρια αποτελούν τον καθρέπτη της πραγματικής τους ηλικίας καθώς κανείς δεν "ξεγελάει" τον χρόνο που κλέβει τις δυνάμεις και την ομορφιά μας...

Κάτι στο οποίο δεν δίνουμε σημασία διότι δεν είναι κάτι ορατό, είναι η δύναμη στην λαβή όταν δίνουμε χειραψία ή προσπαθούμε να ανοίξουμε -για παράδειγμα- ένα μπουκάλι. Είναι γνωστό ότι η δύναμη της λαβής εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά μετά τα 65 χρόνια, που τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα, έχουμε χάσει αρκετή μυική μάζα και ορισμένη έχουν και αρθρίτιδα. Η σταδιακή μείωση της δύναμης στα χέρια δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν είμαστε ήδη στη μέση ηλικία. Αν όμως συμβεί απότομα σε σχετικά νεαρή ηλικία μπορεί να υπάρχει κάποια σοβαρή πάθηση όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες.

Ένα άλλο σύμπτωμα στο οποίο δίνουμε σημασία μόνο όταν γίνεται πραγματικά έντονο, είναι ο τρόμος ή τρέμουλο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα είναι ένα από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Επίσης το προκαλούν κάποια φάρμακα ενώ περιστασιακά μπορεί να τρέμουμε από άγχος, κόπωση, νεύρα ή φόβο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση της καφείνης και η ξεκούραση βοηθούν. Αλλά πρέπει πάντα να επισκεπτόμαστε γιατρό για να μας υποβάλει στις κατάλληλες εξετάσεις που θα αποκλείσουν προβλήματα υγείας. Ειδικά δε όταν είμαστε άνω των 50 είναι χρήσιμο να εξεταζόμαστε από ειδικό νευρολόγο.

Τέλος, το πιο εμφανές σημάδι γήρατος στα χέρια είναι η ρυτίδες και οι πανάδες που εμφανίζονται στο δέρμα τους μαζί με φλέβες και ξηρότητα! Αν μας ενοχλούν ειδικά οι πανάδες, μπορούμε καταρχάς να βάζουμε αντηλιακό καθόλη τη διάρκεια του έτους ενώ υπάρχουν και θεραπείες με λέϊζερ που τις εξαφανίζουν. Κατά τα άλλα, μια ενυδατική κρέμα χειρών πρωί- βράδυ και ειδικά γάντια εργασίας όταν πρόκειται να αγγίξουμε απορριπαντικά, θα βοηθήσουν πολύ.


Σχετικά Άρθρα