Η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού για τους δρομείς
24 Απριλίου 2025, 09:00

Η σωστή διατροφή διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, την υποστήριξη της αποκατάστασης και της συνολικής υγείας. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι η σωστή διατροφή είναι επίσης το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, ειδικά για τις γυναίκες. Σε μία συστηματική ανασκόπηση με συμμετέχοντες σχεδόν 6.000 δρομείς, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και των τραυματισμών που σχετίζονται με την άσκηση μεταξύ ενηλίκων δρομέων.
Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας και λίπους συσχετίστηκε ισχυρά με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού στις γυναίκες δρομείς. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες αύξησε την πιθανότητα τραυματισμών από οστικό στρες τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες δρομείς.
Συγκεκριμένα, οι τραυματισμένες γυναίκες δρομείς κατανάλωναν 450 λιγότερες θερμίδες και 20 γραμμάρια λιγότερο λίπος την ημέρα από ό,τι οι αθλήτριες που δεν είχαν τραυματιστεί.
Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, αλκοόλ και ασβεστίου δεν επηρέασε τον κίνδυνο τραυματισμού των δρομέων.
Η αθλητική διαιτολόγος και ερευνήτρια της UniSA, Erin Colebatch, λέει ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.
«Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους, που τους βοηθά να παραμείνουν υγιείς και να διατηρούνται σε φόρμα. Ωστόσο, περίπου το 50% των ενηλίκων δρομέων υφίστανται τραυματισμούς που σχετίζονται με το τρέξιμο», επισημαίνει η Colebatch. «Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, παρέχοντας την ενέργεια, την υποστήριξη αποκατάστασης και την πρόληψη τραυματισμών που απαιτούνται για τη διατήρηση τόσο της αντοχής όσο και της συνολικής υγείας. Πολλοί δρομείς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις υποτιμούν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Όταν δεν τροφοδοτούν σωστά τον οργανισμό τους, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού τους. Η αναγνώριση του αντίκτυπου της διατροφής στον κίνδυνο τραυματισμού βοηθά στην ελαχιστοποίησή του».
Η ανώτερη ερευνήτρια, Δρ Alison Hill της UniSA, λέει ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες δρομείς για να επιτύχουν επαρκή πρόσληψη ενέργειας και λίπους, ενώ προτείνουν σε όλους τους δρομείς να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών ινών.
«Όταν οι δρομείς δεν καταναλώνουν αρκετή ενέργεια, οι ανάγκες του οργανισμού τους δεν καλύπτονται, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως η απώλεια άλιπης μάζας σώματος, η κόπωση και τα κατάγματα του στρες», αναφέρει η Δρ Hill.
«Ενώ αυτή η έρευνα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τους δρομείς, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να διερευνηθεί πώς αυτά τα ευρήματα εφαρμόζονται σε ένα ευρύτερο φάσμα αθλητικών ικανοτήτων».