ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για τη διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους

14 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Μόνο ένας στους πέντε Αμερικανούς που έχει χάσει βάρος, έχει καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα κιλά μακροπρόθεσμα, αναφέρει μια νέα μελέτη από το Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που αποκαλύπτει μυστικά για το πώς οι άνθρωποι χάνουν βάρος και το διατηρούν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity: The Journal of The Obesity Society. Οι περισσότεροι από 6.000 συμμετέχοντες, που είχαν χάσει περισσότερα από 50 κιλά κατά μέσο όρο και κατάφεραν να διατηρήσουν το μειωμένο τους βάρους  για περισσότερα από τρία χρόνια, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρά τους (στο παρελθόν και το παρόν) και τις στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους και τις επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μηχανικής μάθησης για να ομαδοποιήσουν τις απαντήσεις ανά θέμα.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ο τρόπος με τον οποίο όσοι διατήρησαν την απώλεια βάρους, περιέγραψαν την επιμονή απέναντι στις αποτυχίες», δήλωσε η Suzanne Phelan, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Δημόσιας Υγείας. «Είδαν τις αποτυχίες ως μέρος του επιτυχημένου ταξιδιού τους. Οι αποτυχίες δεν περιγράφονταν ως αποτυχίες. Θεωρήθηκαν ως μια προσωρινή διακοπή στο δρόμο τους. Πολλοί περιέγραψαν ότι επανήλθαν σε καλό δρόμο στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη μέρα και τη μέτρηση της συνολικής επιτυχίας με βάση μακροπρόθεσμους στόχους».

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αποκάλυψαν πρόσθετες γνώσεις σχετικά με τα κίνητρα πίσω από την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν συχνά θέματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Άλλοι ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την κινητικότητα, την εμφάνιση, την κριτική  από την οικογένεια ή τους φίλους και την ανάγκη για αλλαγή επειδή συχνά ένιωθαν κουρασμένοι.

Οι ερωτηθέντες πρόσφεραν συμβουλές σε άλλους που περνούσαν από το δικό τους ταξίδι υγείας και απώλειας βάρους. Πολλοί είπαν ότι η επιμονή ήταν απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι αναπόφευκτες αποτυχίες. Όσοι διατήρησαν το βάρος τους περιέγραψαν επίσης τη σταθερή παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής ως βασική δεξιότητα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι διατηρούν  την απώλεια βάρους πρέπει να:

-Διατηρούν το κίνητρο για την απώλεια βάρους.

- Πιστεύουν ότι οι θετικές αλλαγές προωθούν μειωμένο πόνο, αυτοπεποίθηση, άνεση κι ευεξία ψυχικά και σωματικά, καλή φυσική κατάσταση και εικόνα σώματος.

- Θεωρούν τις συνέπειες της επιτυχούς απώλειας βάρους ως προκλήσεις που σχετίζονται με: Το κόστος αγοράς νέων ρούχων, την απροσδόκητη κριτική από τους άλλους, τη χαλάρωση του δέρματος και την προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.



Σχετικά Άρθρα