ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρ, γυνή και θάλασσα ή μήπως κάπνισμα, διαζύγιο και αλκοόλ;

24 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Το τρίπτυχο της κακής και πιο.... σύντομης ζωής φαίνεται ότι είναι η καπνιστική συνήθεια, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η κακή προσωπική ζωή με απογοητεύσεις... Πολύ κοντά ακολουθεί ως όμοια επιβαρυντικός παράγοντας και η καθιστική ζωή.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία αμερικανο-καναδική μελέτη που ανέδειξε επίσης ως "τοξικές" για την υγεία μας την καθιστική ζωή, την οικονομική ανασφάλεια και το ρατσιστικό μίσος. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έλι Πάτερμαν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συνέκριναν δεδομένα της περιόδου 1992-2008 για 13.611 ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας, και επικεντρώθηκαν σε εκείνους τους παράγοντες που είχαν μεγαλύτερη σχέση με όσους πέθαναν τα επόμενα έξι χρόνια (2008-2014).

Από τους συνολικά 57 παράγοντες που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν, οι δέκα που σχετίζονται στενότερα με τον θάνατο, κατά σειρά σημασίας, είναι: Κάπνισμα, ιστορικό διαζυγίου, ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες, ιστορικό ανεργίας, ιστορικό καπνίσματος στο παρελθόν, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, αγαμία, ιστορικό μεγάλης φτώχειας και αρνητικά συναισθήματα.

Μάλιστα το σοκαριστικό ήταν ότι το κάπνισμα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου κάποιου μέσα στην επόμενη 6ετία, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τον αυξάνει κατά 36% και του διαζυγίου ακόμη περισσότερο, κατά 45%. Οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα έξι χρόνια κατά 32%, ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά 15%. 

«Χρειάζεται μία προσέγγιση που να καλύπτει τη συνολική διάρκεια της ζωής, για να κατανοήσει κανείς πραγματικά την υγεία και τη θνησιμότητα», δήλωσε ο δρ Πάτερμαν.

Σχετικά Άρθρα