ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το «fitspiration» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτύχει

08 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Το "fitspiration", από τις λέξεις Fitness και Inspiration, είναι μια δημοφιλής τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει εικόνες αδύνατων γυναικών που ποζάρουν με ρούχα γυμναστικής ή να ασχολούνται με δραστηριότητες βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.

Όπως αναφέρει το The Conversation, έρευνες αποδεικνύουν πως αυτή η τάση, η οποία έχει σκοπό να εμπνεύσει τους θεατές να συμμετάσχουν σε άσκηση που προάγει την υγεία, συχνά βάζει σε αποκλειστικά σεξουαλική βάση και αντικειμενοποιεί  το γυναικείο σώμα. Η fitspiration μπορεί να ενισχύσει τα στενά -συχνά μη ρεαλιστικά ή ανέφικτα- ιδανικά του σώματος κάτω από το πέπλο της προώθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Οι ερευνητές έχουν βρει σταθερά αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις από την έκθεση σε αυτό το είδος περιεχομένου. Η επιτυχία της fitspiration να εμπνέει τους ανθρώπους να ασκηθούν είναι λιγότερο σαφής. Στις λίγες δημοσιευμένες μελέτες για αυτό το θέμα, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ισχυρισμό ότι η παρακολούθηση περιεχομένου fitspiration αυξάνει την άσκηση.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν μείωση της άσκησης μετά την προβολή fitspiration. Και ακόμα κι αν η fitspiration μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους να ασκηθούν, η άσκηση με κύριο σκοπό την αλλαγή της εμφάνισης μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Αναπαραστάσεις ασκούμενων που περιλαμβάνουν βάρος.

Το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αντιπροσωπεύει θετικά την ποικιλομορφία του μεγέθους του σώματος, του σχήματος και του βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη fitspiration.

Οι αναρτήσεις του "λίπους" - ένας όρος που έχει επανακτηθεί ως ουδέτερος για να περιγράψει το μέγεθος του σώματος ως απάντηση σε αρνητικούς συνειρμούς και ιστορική καταπίεση ενάντια στο πάχος, προάγοντας το body shaming - ή γυναίκες υψηλότερου βάρους που επιδίδονται θετικά σε δραστηριότητες φυσικής κατάστασης μπορεί να προάγουν θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία και την άσκηση. 

Η παρουσίαση θετικών αναπαραστάσεων ατόμων με υψηλότερο βάρος μπορεί να εξουδετερώσει τις βλάβες της μεροληψίας κατά του λίπους στις εικόνες άσκησης .


Σχετικά Άρθρα