ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η άσκηση επηρεάζει κάθε κύτταρο του σώματος

05 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Η απώλεια κιλών είναι ένας στόχος ο οποίος τίθεται πολύ συχνά με την έναρξη του νέου έτους. Κατά συνέπεια, οι συνδρομές στα γυμναστήρια αυξάνονται κατακόρυφα και οι περισσότεροι αποφασίζουν να αθλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τακτική άσκηση, ωστόσο, προσφέρει πολλά οφέλη πέρα από την καύση θερμίδων. Επομένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αθλούμαστε συνεχώς και να μην ξεχνάμε την υπόσχεση της πρωτοχρονιάς λίγες εβδομάδες μετά...

 «Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος, όχι μόνο την καρδιά μας, όχι μόνο τους μύες μας, αλλά επίσης επηρεάζει και όλα τα άλλα όργανα», είπε ο Glenn Gaesser, καθηγητής Φυσιολογίας στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Phoenix. «Η άσκηση είναι κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία» πρόσθεσε.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της άσκησης, όπως αναφέρονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι η οξύτερη σκέψη, ο περιορισμός της κατάθλιψης και του άγχους, ο καλύτερος ύπνος, η βοήθεια στη διαχείριση βάρους, ισχυρότερα οστά και μύες και ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου του μαστού.

Για να αποκομίσετε σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα έντονης σωματικής δραστηριότητας ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό.

Η Nina McCollum, 52 ετών, από το Κλίβελαντ, είπε ότι άρχισε να παίρνει βάρος αφού απέκτησε μωρό στα 40 της. Η αύξηση βάρους σημειώθηκε κυρίως τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η ίδια, θεωρώντας ότι σε αυτό οφείλεται η εμμηνόπαυση. Η McCollum, η οποία ήταν σωματικά δραστήρια σε όλη της τη ζωή, δεν ήξερε ότι η άσκηση βοηθούσε να κρατήσει μακριά τα περιττά κιλά. Τώρα αγαπά την άσκηση όσο ποτέ πριν. Γυμνάζεται στο σπίτι, κάνει γυμναστική και προπόνηση με βάρη και ανεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες. Βγάζει τον σκύλο της βόλτα και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνει για πεζοπορίες.

«Δεν με νοιάζει πια που δεν είμαι τόσο αδύνατη», είπε. Αντίθετα, επικεντρώνεται στο να παραμένει σε φόρμα, δυνατή και ευέλικτη καθώς γερνάει, να διατηρείται υγιής και να προσπαθεί να προστατευθεί από τις καρδιακές παθήσεις, που εμφανίζονται λόγω κληρονομικότητας στην οικογένειά της.

Ο Gaesser είπε μάλιστα πως η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι αλλά ασκούνται τακτικά, όπως η McCollum, εξακολουθούν να αποκομίζουν πολλά οφέλη για την υγεία. «Διαπιστώσαμε ότι η άσκηση βελτιώνει βασικά τα αποτελέσματα της υγείας σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους», είπε.

Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί σε πολλαπλούς μηχανισμούς μέσα στο σώμα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και, επομένως, στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων.


Σχετικά Άρθρα