ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως βρίσκουμε το υγιές ποσοστό σωματικού λίπους

17 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Η  έννοια του υγιούς ποσοστού σωματικού λίπους, είναι διαφοροποιημένη και εξατομικευμένη για τον καθένα. Από άποψη ευεξίας, δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για όλους, καθώς τα βέλτιστα επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και οι προσωπικοί στόχοι υγείας. 

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λίπους στο σώμα. Ο πρώτος είναι το υποδόριο λίπος που μπορεί να δει κανείς εύκολα και το άλλο είναι το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται σε βάθος και επίσης υπάρχει μέσα και γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος. «Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία», αναφέρει ο Bala Krishna Reddy Dabbedi, ειδικός στο fitness και συνιδρυτής και διευθυντής της Fittr.

Ένα υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να θέσει κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών του τρόπου ζωής. Ποιο είναι, λοιπόν, το ποσοστό υγιούς σωματικού λίπους; "Ένα ποσοστό σωματικού λίπους της τάξης του 15 ή λιγότερο συνιστάται για τους άνδρες, ενώ ένα ποσοστό σωματικού λίπους 25 ή χαμηλότερο συνιστάται για τις γυναίκες", απαντά ο Dabbedi.

Ενώ πολλά προγράμματα απώλειας βάρους υπόσχονται ότι βοηθούν στο να χάσετε βάρος γρήγορα και εύκολα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι μια σημαντική ποσότητα αυτού του βάρους, μπορεί να αποτελείται από νερό και μύες. «Η απώλεια μυών μπορεί να είναι επιζήμια, καθώς οι μύες είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της υγείας μας συνολικά και οι μύες μας βοηθούν να αποκτήσουμε/διατηρήσουμε αρκετή λειτουργική δύναμη», είπε ο Dabbedi.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Nupuur Patil, μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η τακτική σωματική δραστηριότητα, ενισχύουν την υγιή σύσταση του σώματος. "Το κλειδί βρίσκεται στην προώθηση βιώσιμων συνηθειών που υποστηρίζουν, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία, απομακρυνόμενοι από μη ρεαλιστικούς στόχους", δήλωσε η Patil.

Σχετικά Άρθρα