ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα ατυχήματα στο νερό για παιδιά και ενήλικες

26 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Κάποιοι είναι δεινοί κολυμβητές και σε καλή φυσική κατάσταση. Κάποιοι άλλοι κινούνται σε μέτρια επίπεδα και μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων έχει κακή φυσική κατάσταση λόγω ηλικίας, ασθένειας ή έλλειψης εκγύμνασης ενώ δεν γνωρίζει και πολύ καλό κολύμπι. Ενώ οι άνθρωποι της τελευταίας κατηγορίας είναι πιο εύκολο να πνιγούν αν υπερβούν τις δυνάμεις τους, ωστόσο και όλοι οι υπόλοιποι κινδυνεύουν στο νερό αν δεν τηρούν βασικές αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας, για την πενταετία 2017-2021, 342 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στα ελληνικά ύδατα, με την αναλογία ανδρών/γυναικών να είναι 3:1 διότι οι άνδρες παίρνουν περισσότερα ρίσκα κατά την κολύμβηση με δύο τα πιο βασικά: Πηγαίνουν μόνοι τους για μπάνιο σε ερημικές παραλίες, ώρες που δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει αν κάτι συμβεί. Και δεύτερον επειδή κολυμπούν πιο βαθιά και δεν προλαβαίνει κανείς να τους σώσει αν πάθουν κάτι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα, την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό στον πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά ότι αποτελεί το 7% όλων των σχετιζόμενων με τραυματισμούς θανάτων. Παράλληλα, τουλάχιστον τετραπλάσιος αριθμός εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά μετά από κάποιο ατύχημα στο νερό (θάλασσα ή πισίνα).

Το 2022 σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), 175 άτομα έπαθαν κάποιο ατύχημα σε πλοίο ή θαλάσσιες περιοχές ευθύνης λιμενικών αρχών (λιμάνια και ακτές), θανατηφόρο για τα 103 (κυρίως από πνιγμό). Τα 96 εξ αυτών βρίσκονταν σε θαλάσσιες περιοχές και τα 7 επάνω σε πλοία. Ως προς τα 72 μη θανατηφόρα ατυχήματα, τα 51 συνέβησαν σε θαλάσσιες περιοχές και τα 21 πάνω σε πλοία, και ήταν επί το πλείστον θλάσεις, διαστρέμματα και κατάγματα. Αυτό σημαίνει ότι κι όταν βρισκόμαστε πάνω σε πλοίο, πρέπει να προσέχουμε τις κινήσεις μας καθώς οι λαμαρίνες δεν ...συγχωρούν τη βιασύνη και την απροσεξία ούτε και το απρόσεκτο παιχνίδι των μικρών παιδιών.

Οδηγίες για προστασία στις πισίνες:

- Παιδιά και έφηβοι κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να βρίσκονται σε πισίνα χωρίς επίβλεψη ενήλικα αφενός διότι με την ένταση των παιχνιδιών μπορεί να χτυπήσουν ή να πιουν νερό, αφετέρου επειδή αν συμβεί κάτι στους ίδιους ή άλλο πρόσωπο, δεν έχουν την ψυχραιμία να καλέσουν εγκαίρως για βοήθεια και να προσφέρουν οι ίδιοι πρώτες βοήθειες.

- Στις πισίνες πρέπει να κινούμαστε γύρω- γύρω μόνο με αντιολισθητικές, πλαστικές παντόφλες και όχι ξυπόλυτοι διότι τα περισσότερα χτυπήματα συμβαίνουν λόγω ολισθηρότητας.

- Οι πισίνες σε ξενοδοχεία πρέπει να παραμένουν κλειστές και φυλασσόμενες κατά τις νυχτερινές ώρες διότι κάθε χρόνο πνίγονται εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι που πήγαν να κολυμπήσουν τη νύχτα χωρίς επίβλεψη ενήλικα. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, η χρήση της πισίνας τη νύχτα διώκεται ποινικά για τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου και τους γονείς - κηδεμόνες των παιδιών που βρέθηκαν σε αυτές.

- Κανένα βρέφος, παιδί ή ενήλικας που δεν γνωρίζει να κολυμπάει, δεν πρέπει να βρίσκεται και να κινείται γύρω από πισίνα χωρίς να φοράει συνεχώς κάποιο σωστικό μέσο (γιλέκο, μπρατσάκια ή κουλούρα). Διότι αν γλιστρήσει και πέσει μέσα, θα πνιγεί μέσα σε 1 λεπτό.

- Καλό είναι να επιπλέουν μέσα σε κάθε πισίνα μερικά φουσκωτά είδη, όπως είναι στρώματα ή κουλούρες ώστε αν κάποιος χρειαστεί εκτάκτως βοήθεια, να πιαστεί από αυτά.

Οδηγίες για προστασία στη θάλασσα:

- Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει να κολυμπήσει αν έχει φάει πρωινό ή άλλο γεύμα και δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες.

- Κανείς δεν πρέπει να κολυμπάει αν έχει πιει αλκοόλ (μπύρα, κοκτέιλ κλπ) ή αν έχει καταναλώσει χυμό φρούτων και δεν έχει περάσει μισή ώρα. Από τον κανόνα εξαιρούνται φυσικά όσοι μπαίνουν απλά να βραχούν και δεν κολυμπούν.

- Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται παράλληλα με την ακτή ώστε το άτομο να μην απομακρύνεται πολύ καθιστώντας δύσκολη τη διάσωσή του αν νιώσει αδιαθεσία ή συμβεί κάποιο άλλο απρόοπτο.

- Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται σε ακτή όπου υπάρχει τουλάχιστον άλλος 1 άνθρωπος που μπορεί να καλέσει σε βοήθεια αν μάς συμβεί κάτι. Δεν κολυμπάμε ποτέ μόνοι 6 το πρωί σε μία ερημική παραλία! Διότι με αυτή ακριβώς τη "συνταγή" πνίγονται κάθε χρόνο οι πιο πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών.

- Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά με το κουβαδάκι στην άκρη της θάλασσας, πρέπει να εποπτεύονται αυστηρά και συνεχώς. Διότι αν το παιδί έχει τη θάλασσα πίσω του και έρθει ένα κύμα και το ρίξει ανάσκελα, θα πνιγεί σε 1 λεπτό.

- Επίσης τα βρέφη μέχρι 1 έτους απαγορεύεται να βρίσκονται στις παραλίες το διάστημα 12:00 με 17:00 ακόμα και κάτω από ομπρέλα διότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες πολλαπλασιάζονται ως πλέγμα κάτω από τις ομπρέλες ενώ ο οργανισμός του βρέφους δεν έχει ακόμα προετοιμαστεί να τις αντιμετωπίζει επαρκώς. Εξαιρείται η πυκνή σκιά των ψηλών δέντρων. Ιδανικά τα βρέφη πρέπει να βρίσκονται στην παραλία 10-11 το πρωί και 6-7 το απόγευμα και πάντα με λευκό βαμβακερό καπέλο και λευκό βαμβακερό μπλουζάκι.

Σχετικά Άρθρα