ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περπάτημα για καλύτερη υγεία αλλά πόσο;

08 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Όπως αναφέρει η Δρ Lindsay Bottoms από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ο στόχος των 10.000 βημάτων ημερησίως που μάς συστήνουν μέσω διαφόρων applications τα τελευταία χρόνια, προήλθε από έναν βηματομετρητή που βγήκε στην αγορά της Ιαπωνίας το 1965. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τον στόχο αυτό διαπιστώνοντας ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα πράγματι βελτιώνουν την καρδιακή και ψυχική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που ο στόχος αυτός έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ίδιος χωρίς ωστόσο να έχει επαρκώς δικαιολογηθεί.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες, συγκριτικά με τα 2.700 βήματα.

Με τον κορυφαίο στόχο στην εν λόγω έρευνα να είναι τα 7.500 βήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα βήματα έκανε κάποιος, τόσο πιο μικρός ήταν και ο κίνδυνος θανάτου του. Δεν παρατηρήθηκαν, πάντως, επιπρόσθετα οφέλη από τα περισσότερα από 7.500 βήματα. «Και παρόλο που παραμένει αβέβαιο αν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρούνταν και στους άνδρες, τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα παράδειγμα για το πώς η λίγη παραπάνω κίνηση κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου», επισημαίνει η Δρ. Bottoms.

Την στιγμή που ο ΠΟΥ συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έντασης φυσική δραστηριότητα εβδομαδιαίως για τους ενήλικες (ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα), η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει, επιπλέον, ότι ακόμα και η χαμηλής έντασης σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία -αν και η μέτριας έντασης τη βελτιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βήμα μέσα στην ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στον στόχο των 150 λεπτών δραστηριότητας.

Πάντως, ακόμη και 60-75 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση κάθε ημέρα, φαινόταν πως εξάλειφαν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Επομένως, ίσως ακόμα κι ένα γρήγορο περπάτημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της μακρόχρονης καθιστικής ζωής», προσθέτει η Δρ Bottoms.


Σχετικά Άρθρα