ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν η οσφυαλγία και η ισχιαλγία μάς καταστρέφουν την καθημερινότητα

11 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Η οσφυαλγία (που χτυπάει τη μέση) και η ισχιαλγία που προκαλεί πόνο πιο χαμηλά, ακόμα και στο πόδι, συμβαίνουν όταν ένα από τα δύο ισχιακά νεύρα του σώματος, τα οποία ξεκινούν από τη μέση και καταλήγουν στα δάχτυλα των ποδιών, συμπιέζεται ή ερεθίζεται. Συχνότερα το πρόβλημα πυροδοτείται από ρήξη δίσκου.

Η Δρ Toni Golen μαζί με την Δρ Hope Ricciotti από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προσφέρουν μερικά χρήσιμα tips όπως είναι: 

-Να πάρουμε ένα παυσίπονο όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

-Να βάλουμε στο σημείο κρύες ή ζεστές κομπρέσες. Οι κρύες κομπρέσες μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή των νεύρων που προκαλεί ισχιαλγία. Εναλλακτικά, οι ζεστές κομπρέσες χαμηλά στη μέση μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην χαλάρωση της περιοχής και να ανακουφίσουν τη δυσφορία. 

-Να αλλάξουμε στάση. σώματος ξεκουράζοντας ανά διαστήματα το σώμα σας στην αντίθετη πλευρά από το σημείο του πόνου με τα γόνατα λυγισμένα θα περιορίσετε την πίεση στα νεύρα, κίνηση που θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.

- Να κινηθούμε παρότι ο πόνος μας ωθεί να παραμείνουμε ξαπλωμένοι. Όπως λένε οι ειδικοί, αν αρχίσουμε να κινούμαστε έστω μέσα στο σπίτι, θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική σας κατάσταση πολύ πιο σύντομα. 

- Να κάνουμε διατάσεις στην περιοχή του πόνου. Οι διατατικές ασκήσεις(τεντώματα) ή ακόμα και η γιόγκα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του πόνου και να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του στο μέλλον.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ισχιαλγία θα υποχωρήσει από μόνη της εντός μερικών εβδομάδων», καταλήγουν οι δύο γιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σχετικά Άρθρα