ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ εβδομάδες άσκησης βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη

15 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tübingen και Helmholtz του Μονάχου στη Γερμανία, διερεύνησαν εάν η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JCI Insight, αναφέρει ότι 8 εβδομάδες άσκησης βελτίωσαν την ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη μεταξύ των ενηλίκων με παχυσαρκία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 14 γυναίκες και 7 άνδρες ηλικίας μεταξύ 21 και 59 ετών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 27,5-45,5 για ένα διάστημα 8 εβδομάδων. Με  μία μαγνητική τομογραφία μέτρησαν την ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια προπόνησης πριν και μετά τις ασκήσεις αντοχής.

«Η προπόνηση 8 εβδομάδων περιελάμβανε αερόβια προπόνηση 1 ώρας, 3 φορές την εβδομάδα. Η ένταση της προπόνησης βασίστηκε στη φυσική κατάσταση του ατόμου», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Stephanie Kullman, PhD, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας διαβήτη και Μεταβολικών Νοσημάτων του Helmholtz του Μονάχου στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Τμήμα Διαβητολογίας και Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα άσκησης αποκατέστησε τη δραστηριότητα της ινσουλίνης στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την πείνα και τον κορεσμό στο ίδιο επίπεδο με κάποιον με υγιή ΔΜΣ.

Επιπλέον, η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ενίσχυσε το μεταβολισμό, μείωσε τα αισθήματα πείνας και μείωσε το κοιλιακό λίπος.

Σύμφωνα με την Kullman, η αερόβια προπόνηση βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, η οποία σχετιζόταν με μείωση των αισθημάτων πείνας και σπλαχνικού λιπώδους ιστού.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι ασκήσεις αντοχής, όπως αυτές της μελέτης, είναι αποτελεσματικές όταν πρόκειται για τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

«Η προπόνηση– τόσο η αερόβια όσο και η προπόνηση αντίστασης - έχουν συσχετιστεί με βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ανταπόκριση των κυττάρων στην απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα», δήλωσε η Kathryn Starr, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke και επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη για το Vivo, ένα εικονικό προσωπικό πρόγραμμα γυμναστικής για ηλικιωμένους ενήλικες.

«Τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες οδηγούν σε βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και ο συνδυασμός, τόσο αερόβιας άσκησης, όσο και άσκησης αντίστασης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις», δήλωσε η Starr.



Σχετικά Άρθρα