ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι φίλοι ως κίνητρο για να διατηρηθούμε σε φόρμα

23 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Η κοινωνική αλληλεπίδραση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την έναρξη ενός προγράμματος φυσικής ενδυνάμωσης, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Όπως αναφέρει το BBC, μετά την ανάλυση δεδομένων, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Kean συνέστησαν κοινωνικές δραστηριότητες που ενίσχυαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ λιγότερο ενεργών και πιο ενεργών ανθρώπων.

Ειδικότερα, όταν οι λιγότερο δραστήριοι αλληλεπιδρούσαν με αυτούς που ασκούνταν τακτικά, ένιωθαν ενθάρρυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όμως, όσοι ήταν λιγότερο κοινωνικοί, κατέληξαν να ασκούνται λιγότερο.

Η τακτική άσκηση έχει ήδη αναφερθεί ως κάτι που βελτιώνει σημαντικά την ψυχική υγεία, με πολλούς να βρίσκουν χρήσιμη την ομαδική δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδυάσετε την κοινωνικοποίηση και την άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άσκηση με έναν φίλο απαιτεί δέσμευση και υπευθυνότητα, λέει ο Andre Bates, από το Barry's Bootcamp, το οποίο διοργανώνει ομαδικά μαθήματα άσκησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι πολύ εύκολο να μην πάτε να ασκηθείτε όταν βασίζεστε στον εαυτό σας αλλά με έναν φίλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο ένας τον άλλον ως κίνητρο για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε [αφοσιωμένοι] σε αυτό που έχετε σκοπό να κάνετε.

Μπορείτε να κάνετε φίλους σε ένα περιβάλλον ομαδικής άσκησης - και, στη συνέχεια, εάν δεν είστε εκεί για το συνηθισμένο μάθημά σας στις 06:00 τη Δευτέρα ή την Τρίτη, μπορεί να σας ρωτήσουν: "Πού είσαι;" οπότε υπάρχει αυτή η μικρή ενοχή που σε κάνει να είσαι εκεί την επόμενη φορά».

Ο Andre, εκπαιδευτής γυμναστικής, υποστηρίζει ότι η άσκηση με φίλους απαιτεί δέσμευση. Και παρόλο που κάποιοι μπορεί να είναι σε διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης από άλλους, όλοι προσπαθούν να πετύχουν το ίδιο πράγμα.

«Ο καθένας κάνει το δικό του ατομικό ταξίδι», λέει ο Andre. «Αντί να βλέπεις κάποιον ανταγωνιστικά, δες τον ως σημείο αναφοράς του τι θέλεις να είσαι και μην φοβάσαι να τον ρωτήσεις για αυτό και να δεις πώς έφτασε εκεί.

Όλοι προχωρούμε προς τον ίδιο σκοπό, είτε πρόκειται για πνευματική βελτίωση, σωματική βελτίωση, φυσική κατάσταση ή απόδοση - όλοι είμαστε εδώ για να βελτιωθούμε», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα