ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο στόχος είναι τα 150 λεπτά μέτριας -έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα

20 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Εάν δεν έχετε χρόνο για άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι εξίσου καλές για την καρδιά.

Οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν 150 λεπτά σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα, όπως συνιστούν οι περισσότερες οδηγίες , με τις τυπικές συμβουλές να προτείνουν να μοιράζετε την προπόνησή σας εντός της εβδομάδας. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που περιόρισαν τις 2,5 ώρες δραστηριότητάς τους σε 1 ή 2 ημέρες μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 27%, σε σύγκριση με το 35% μεταξύ των ατόμων που ασκούνταν περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. 

Οι «αγωνιστές του Σαββατοκύριακου», όπως χαρακτηρίστηκαν, είδαν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας να μειώνεται κατά 38%, σε σύγκριση με το 36% μεταξύ των τακτικά ασκούμενων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να τα στριμώξετε όλα σε ένα Σαββατοκύριακο ή 2 ημέρες την εβδομάδα ήταν λίγο περίεργη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Patrick Ellinor, εν ενεργεία επικεφαλής καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς ο χρόνος της άσκησης έκανε τη διαφορά, οι ερευνητές στράφηκαν στην UK Biobank, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη βάση δεδομένων με 502.629 συμμετέχοντες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε αυτή μεταξύ 2006 και 2010. Για τη νέα έρευνα, ένα υποσύνολο της ομάδας συμφώνησε να φορέσει επιταχυνσιόμετρα στον καρπό, τα οποία μετρούν τη φυσική δραστηριότητα 24 ώρες την ημέρα.

Ο Ellinor και οι συνεργάτες του εστίασαν σε 89.573 από τους συμμετέχοντες που φορούσαν τα επιταχυνσιόμετρα για μια εβδομάδα, η πλειοψηφία των οποίων παρακολουθήθηκε για 6,3 χρόνια. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τους συμμετέχοντες είτε ως «αγωνιστές του Σαββατοκύριακου», είτε ως «τακτικά ασκούμενους» είτε ως «αδρανείς».

Το συμπέρασμα, είπε ο Ellinor, είναι ότι «το να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα είναι ο στόχος». Ο τρόπος με τον όποιον θα επιτύχετε το στόχο αυτό είναι δευτερεύον στοιχείο.



Σχετικά Άρθρα