ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

28 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύει από τη γνωστική εξασθένηση καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να μειωθεί για τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται αρκετά, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του UCL (University College of London). Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, εξέτασε τη γνωστική λειτουργία για 10 χρόνια σε 8.958 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία. 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το πώς οι διαφορετικοί συνδυασμοί των συνηθειών ύπνου και σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου.

Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά αλλά δεν κοιμόντουσαν αρκετά –λιγότερο από 6 ώρες κατά μέσο όρο– είχαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια, η γνωστική τους λειτουργία ήταν ισοδύναμη με τους συνομηλίκους τους που έκαναν λιγότερη φυσική δραστηριότητα.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος μεταξύ 6 και 8 ωρών τη νύχτα και τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας , συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Όσοι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία, ανεξάρτητα από το πόση ώρα κοιμόντουσαν στην αρχή της μελέτης. Αυτό άλλαξε κατά την περίοδο των 10 ετών, με τους περισσότερους σωματικά δραστήριους που κοιμούνται ανεπαρκώς (λιγότερο από 6 ώρες) να αντιμετωπίζουν ταχύτερη γνωστική έκπτωση.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Andrew Steptoe (UCL Institute of Epidemiology & Health Care) δήλωσε: «Είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν τη γνωστική λειτουργία στη μέση και μετέπειτα ζωή, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν για να παρατείνουν τα γνωστικά υγιή μας χρόνια και, για μερικούς ανθρώπους, να καθυστερήσει τη διάγνωση της άνοιας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει ήδη τη σωματική δραστηριότητα ως μέθοδο διατήρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά οι παρεμβάσεις θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνήθειες ύπνου για να μεγιστοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη γνωστική υγεία».

Τα επόμενα βήματα, είπαν οι ερευνητές, μπορεί να είναι η επανάληψη των αποτελεσμάτων σε διαφορετικούς πληθυσμούς μελέτης, η εξέταση περισσότερων γνωστικών τομέων και περισσότερων τομέων ποιότητας ύπνου και η χρήση αντικειμενικών μέτρων, όπως ένας φορητός ιχνηλάτης φυσικής δραστηριότητας.


Σχετικά Άρθρα