ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Να αξιολογούμε αλλά όχι να υπερεκτιμούμε τα οφέλη της άσκησης

22 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν αποδείξει σχέσεις μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου σε νεαρή ηλικία και καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί εάν οι συσχετισμοί είναι ακριβείς, λόγω της πιθανής επιρροής μη καταγεγραμμένων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μια ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Karolinska Institutet στη Σουηδία, προσπάθησε να εξετάσει εάν ένα μεγάλο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, θα μπορούσε πράγματι να προληφθεί μέσω του χαμηλότερου ΔΜΣ, χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένης φυσικής κατάστασης ή βελτιωμένης μυϊκής δύναμης στην εφηβεία.

Αξιοποιώντας δεδομένα από το Σουηδικό Στρατιωτικό Μητρώο και άλλα σουηδικά μητρώα, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 1.000.000 άνδρες 18 ετών για 60 χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, ήταν αδέρφια που προέρχονταν και από τον ίδιο πατέρα και από την ίδια μητέρα.

«Η δύναμη της μελέτης μας, που την καθιστά πιο αξιόπιστη από πολλές άλλες συμβατικές μελέτες παρατήρησης, είναι ότι χρησιμοποιήσαμε αναλύσεις από αδέλφια», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Marcel Ballin, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και αναλυτής στο Κέντρο Επιδημιολογίας και Κοινότητας της Περιφέρειας Στοκχόλμης. "Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πώς αλλάζει η σχέση όταν ελέγχουμε όλους τους κοινούς παράγοντες αδελφών. Αυτό περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το περιβάλλον της παιδικής ηλικίας και η γενετική."

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας υψηλός ΔΜΣ στα τέλη της εφηβείας, συσχετίστηκε ισχυρά με μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και αφού οι ερευνητές είχαν ελέγξει για κοινούς οικογενειακούς παράγοντες. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της καρδιαγγειακής νόσου, ήταν σημαντικά ασθενέστερη στην ανάλυση αδελφών, υποδηλώνοντας ότι πολλές προηγούμενες μελέτες παρατήρησης μπορεί να είχαν υπερεκτιμήσει τη σχέση της φυσικής κατάστασης των εφήβων με την καρδιαγγειακή υγεία αργότερα στη ζωή.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι, από τους παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν, ο υψηλός ΔΜΣ είναι ο ισχυρότερος ατομικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα», λέει ο συγγραφέας Daniel Berglind, καθηγητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Karolinska Institutet. 

«Ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και μυϊκής δύναμης στην εφηβεία, δεν φαίνεται τόσο κρίσιμο, αλλά η σωματική δραστηριότητα παραμένει σημαντική για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να αποφέρει άλλα οφέλη για την υγεία».

Σχετικά Άρθρα