Μικρότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά για όσους κάνουν μεγάλους περιπάτους
27 Ιανουαρίου 2026, 16:00
Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ότι του αρέσουν οι μεγάλοι περίπατοι στην παραλία; Αν ναι, ίσως να έχει ήδη ανακαλύψει ένα από τα πολλά μυστικά της μακροζωίας. Οι ενήλικες που περπατούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία οι ερευνητές όρισαν ως περισσότερο από 10 λεπτά, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που περπατούν για μικρότερα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
«Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στον συνολικό αριθμό καθημερινών βημάτων (συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων μελετών μας), αλλά η δική μας δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο συσσωρεύετε αυτά τα βήματα έχει επίσης σημασία - ειδικά για τα λιγότερο δραστήρια άτομα», δήλωσε ο Δρ. Borja del Pozo Cruz, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό προσθέτει μια λεπτή χροιά στην ιδέα των «10.000 βημάτων την ημέρα»: ακόμα κι αν δεν φτάσετε αυτόν τον αριθμό, το να κάνετε μερικούς μεγαλύτερους περιπάτους αντί για πολλά σύντομα, διάσπαρτα βήματα μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία».
Σχεδόν το 31% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο είναι σωματικά αδρανές και δεν πληροί την παγκόσμια σύσταση για τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων. «Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από το περπάτημα, δεν υπάρχει πραγματικά καμία ομάδα για την οποία το περπάτημα είναι επιβλαβές. Αλλά αυτά τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πιο σημαντικά για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ή κάνουν λιγότερα από περίπου 8.000 βήματα την ημέρα», δήλωσε ο del Pozo Cruz, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Ιατρικής, Υγείας και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης στην Ισπανία.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν για ένα ή δύο ή πέντε λεπτά χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. «Αλλά όταν αρχίζετε να φτάνετε σε... 20 και 30 και 40 και 60 λεπτά, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους, και αυτή είναι η ικανότητα που προσπαθούμε πραγματικά να αναπτύξουμε», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, διευθυντής Kαρδιαγγειακής Πρόληψης και Ευεξίας στο National Jewish Health, ένα νοσοκομείο στο Ντένβερ.
Η τακτική άσκηση εκπαιδεύει τους μύες σας να αντλούν οξυγόνο από το αίμα σας, γεγονός που μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, τη φλεγμονή και το άγχος.
