ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίγη άσκηση καθημερινά ή πολλή μόνο το Σαββατοκύριακο;

23 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Η σωματική δραστηριότητα ήταν πάντα συνδεδεμένη με την καλή υγεία της καρδιάς. Οι συστάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για καλή υγεία της καρδιάς ήταν ανέκαθεν να αφιερώνουμε 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ένας «πολεμιστής του Σαββατοκύριακου» («weekend warrior») είναι κάποιος που κάνει την άσκηση μίας ολόκληρης εβδομάδας σε δύο μέρες, αυτές του Σαββατοκύριακου. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται ένα ορισμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία ασκούμενοι μόνο το Σαββατοκύριακο, για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Η νέα έρευνα ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 90.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των μη δραστήριων ατόμων, των ατόμων που έκαναν 150 λεπτά άσκησης σε μια εβδομάδα και των «πολεμιστών του Σαββατοκύριακου». Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ελήφθησαν από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια υποψήφια ομάδα περισσότερων από 500.000 ατόμων που εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2010. Η υπομελέτη έβαλε τους συμμετέχοντες να φορούν επιταχυνσιόμετρα καρπού που καταγράφουν τη σωματική δραστηριότητα για 1 εβδομάδα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η συσσωρευμένη άσκηση συσχετίστηκε με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν 27% χαμηλότερος για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» και 35% χαμηλότερος για εκείνους που ασκούνταν παραπάνω ημέρες την εβδομάδα.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας των «πολεμιστών του Σαββατοκύριακου» ήταν 38% χαμηλότερος και 36% χαμηλότερος για τακτικά ασκούμενους. Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν 22% και 19% χαμηλότερος και για εγκεφαλικό ήταν 21% και 17% χαμηλότερος.

«Η μείωση του κινδύνου είναι της τάξης περίπου του 20 έως 40%. Αυτό είναι φοβερό», είπε ο Δρ Christopher Tanayan, καρδιολόγος στο Lenox Hill Hospital. «Αυτό είναι παρόμοιο με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη».

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν συνεπή με άλλες μελέτες που έγιναν, είναι σημαντικό να επισημανθούν ορισμένοι περιορισμοί.

«Αυτό το σύνολο δεδομένων προήλθε από την UK Biobank, η οποία είναι καταπληκτική επειδή περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους. Αλλά ένα πράγμα που είναι λιγότερο βέλτιστο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη μελέτη είναι πιο υγιείς. Περίπου τα 2/3 των ανθρώπων τηρούν την οδηγία συνιστώμενης άσκησης με βάση τις αντικειμενικές μεθόδους. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που θα περιμέναμε να δούμε στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ», είπε η Δρ Bethany Gibbs, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Βιρτζίνια.

Προσθέτει, τέλος, ότι η μελέτη εξετάζει μόνο τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η εξάπλωση των προπονήσεων σε πολλές ημέρες είναι καλύτερη για τον διαβήτη, επειδή προάγει τον έλεγχο της γλυκόζης.

Σχετικά Άρθρα