ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κινήσεις- ματ για ολοκληρωμένο fitness

16 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Αυτό που εννοούν οι ειδικοί παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τον όρο fitness, δεν είναι απλά η τακτική άσκηση ώστε να φαινόμαστε γυμνασμένοι... Είναι ένα σύνολο παραγόντων ευζωίας που περιλαμβάνουν ρουτίνα άσκησης, διατροφής, καθημερινών συνηθειών και ψυχολογίας, τα οποία όλα μαζί κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει ευεξία, ακόμα κι αν οι κοιλιακοί του δεν είναι γραμμωμένοι. Ας δούμε ποιες είναι οι κινήσεις -ματ για να το επιτύχουμε αυτό...

Πρώτα από όλα, η φροντίδα του εαυτού μας δεν μπορεί παρά να είναι ολιστική. Κοιμόμαστε σε σχετικά λογική ώρα κάθε βράδυ, δεν πίνουμε πολύ συχνά αλκοόλ, τρώμε κανονικά γεύματα χωρίς υπερβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω, κάνουμε κάθε μέρα κάποια άσκηση ή δραστηριότητα με κίνηση και δεν βάζουμε στο σπίτι μας πολλά γλυκά και αλμυρά.

Η άσκηση πρέπει να είναι επίσης σωστή και με ποικιλία. Δεν χρειάζεται να γυμναζόμαστε καθημερινά με τις ώρες σαν να είμαστε Ολυμπιονίκες σε περίοδο προετοιμασίας... Αρκεί να περπατάμε κάθε μέρα 1 τουλάχιστον ώρα, να κάνουμε κάποια οργανωμένη άσκηση 3 φορές την εβδομάδα και να επιλέγουμε τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα, τα πόδια μας αντί για το αυτοκίνητο (αν πρόκειται για αποστάσεις μικρές) και να αγαπάμε τις βόλτες στη φύση.

Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία αποφυγής της καθιστικής ζωής και των ανθυγιεινών συνηθειών που μάς κάνουν πλαδαρούς σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Σε επίπεδο διατροφής, οι οδηγίες του ΠΟΥ αναφέρουν 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως, μία μερίδα πρωτεΐνες ζωικές ή φυτικές σε κάθε γεύμα, και αρκετό νερό, που για κάθε άνθρωπο διαφέρει ανάλογα με την εποχή, το βάρος και τη δραστηριότητά του αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι 5-8 ποτήρια ημερησίως. 

Σχετικά Άρθρα