ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταρρίπτεται ο μύθος του fitness ότι τα μακαρόνια παχαίνουν και δεν είναι υγιεινά

28 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου που γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, ειδικοί από όλο τον κόσμο έσπευσαν να σχολιάσουν ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, μεσογειακού τύπου διατροφής, τα κάθε λογής μακαρόνια είναι απαραίτητα ακόμα και για όσους χρειάζονται αδυνάτισμα. 

Πριν από λίγα χρόνια, έρευνα του BBC έδειξε ότι τα μακαρόνια μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός ατόμου για αδυνάτισμα και για τον έλεγχο του διαβήτη ενώ και στα διαιτολόγια για αδυνάτισμα περιέχονται σε μία ή δύο μερίδες την εβδομάδα αρκεί να συνοδεύονται από λαχανικά και να μην περιέχεται ψωμί στο ίδιο γεύμα.

Σε ό,τι αφορά τους ασκούμενους, είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Και υδατάνθρακες περιέχονται μεταξύ άλλων στο ψωμί και τα ζυμαρικά. Ο οργανισμός διασπά αυτά τα τρόφιμα για να δημιουργήσει γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης που είναι η κύρια πηγή "καυσίμων" του σώματος. Έτσι, οι γυμναστές είναι σαφείς όταν λένε ότι αν δεν καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες γλυκόζης, δεν θα έχεις αρκετή ενέργεια για να ολοκληρώσεις τις προπονήσεις σου.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ένα πιάτο μακαρόνια και μία σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη μέσα (κοτόπουλο, τόνο κ.ά.) είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψουμε μετά από μια μια σκληρή προπόνηση καθώς μετά την έντονη άσκηση, τα αποθέματα γλυκογόνου στο σώμα εξαντλούνται.

Βεβαίως, υπάρχουν όρια και προϋποθέσεις.

Δηλαδή όταν μιλάμε για ένα πιάτο μακαρόνια, αναφερόμαστε σε ένα μέτριο πιάτο και όχι σε ένα "βουνό" σπαγγέτι. Και όταν αναφερόμαστε σε συνταγές, αποφεύγουμε τις βαριές στυλ καρμπονάρα και προτιμούμε μια απλή με κόκκινη σάλτσα ή μία σάλτσα με μοσχαρίσιο κιμά όχι περισσότερη από δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα.

Σχετικά Άρθρα