ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να μειώσει κινδύνους από πρωτεϊνικές δίαιτες

23 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Η προπόνηση δύναμης με χρήση αντίστασης, μπορεί να προστατεύσει από τις βλαβερές συνέπειες μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, σύμφωνα με νέα έρευνα σε πειραματόζωα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eLife, παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και της άσκησης αντίστασης, στη συσσώρευση λίπους και την ομοιόσταση της γλυκόζης.

Για να διερευνήσουν εάν η άσκηση μπορεί να προστατεύσει από τις βλαβερές συνέπειες μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης, με βάση την αντίσταση σε ποντίκια. Τα μισά ποντίκια τραβούσαν ένα καρότσι που περιείχε ένα αυξανόμενο φορτίο σε μια διαδρομή 3 φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 3 μηνών. Τα υπόλοιπα τράβηξαν ένα πανομοιότυπο καρότσι χωρίς φορτίο για την ίδια χρονική περίοδο. 

Μία ομάδα ποντικών τράφηκε με δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες (7% των θερμίδων από πρωτεΐνη) και μια δεύτερη ομάδα έλαβε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (36% των θερμίδων από πρωτεΐνη). Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε το σωματότυπο, το βάρος και τις μεταβολικές μετρήσεις, όπως η γλυκόζη στο αίμα, των διαφόρων ομάδων.

Τα αποτελέσματα ήταν για την ομάδα αναμενόμενα: η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες επιδείνωσε τη μεταβολική υγεία στα ποντίκια που δεν  ασκούνταν τραβώντας το καρότσι. Αυτά τα ποντίκια απέκτησαν υπερβολική μάζα λίπους σε σύγκριση με τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής πρωτεΐνης. Ωστόσο, στα ποντίκια που τραβούσαν το αυξανόμενο βάρος, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδήγησε σε ανάπτυξη μυών, ειδικά στο αντιβράχιο, και προστάτευσε τα ζώα από το να πάρουν λίπος. Ωστόσο, η άσκηση δεν προστατεύει τα ποντίκια από τις επιπτώσεις της υψηλής πρωτεΐνης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, αν και τα ποντίκια που τρέφονταν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες απέκτησαν δύναμη πιο γρήγορα από τα ποντίκια που τρέφονταν με χαμηλή πρωτεΐνη, δεν υπήρχε διαφορά στο μέγιστο βάρος που μπορούσε να τραβήξει κάθε ομάδα ποντικών μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης, παρόλο που τα ποντίκια που τραφήκαν με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είχαν δυνατότερους μύες.

Ο ανώτερος συγγραφέας Dudley Lamming, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο τμήμα Ιατρικής, στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, δήλωσε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι η άσκηση με αντίσταση προστατεύει από την αύξηση του λίπους που προκαλείται από την πολλή πρωτεΐνη στα ποντίκια. 

Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με κακό μεταβολισμό που κάνουν καθιστική ζωή, ακολουθώντας δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης ή (λαμβάνοντας)  συμπληρώματα πρωτεΐνης, μπορεί να ωφεληθούν, είτε από τη μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης ή την περισσότερη άσκηση αντίστασης».

Σχετικά Άρθρα