ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ντοπαμίνη θα μπορούσε να είναι η απάντηση γιατί η άσκηση βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

21 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Μελέτη που διερευνά τους λόγους για τους οποίους η γνωστική απόδοση βελτιώνεται με την άσκηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ντοπαμίνη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Eίναι γνωστό ότι η ορμόνη ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και το κίνητρο, αυξάνεται όταν γυμναζόμαστε. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι συνδέεται επίσης με ταχύτερο χρόνο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η δημοσίευση έγινε στο The Journal of Physiology.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη γνωστική υγεία, λόγω του σημαντικού ρόλου της ντοπαμίνης σε διάφορες καταστάσεις, όπως η Νόσος Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια, η ΔΕΠΥ, ο εθισμός και η κατάθλιψη.

Οι ίδιοι μέτρησαν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη συσκευή σάρωσης, γνωστή ως τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μέσω της οποίας παρακολούθησαν τη μεταβολική και βιοχημική δραστηριότητα των κυττάρων στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι, όταν ένας συμμετέχων έκανε ποδήλατο, ο εγκέφαλός του αύξησε την ποσότητα της ντοπαμίνης που απελευθέρωνε και ότι αυτή η διαδικασία συνδέθηκε με βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης.

Ο Δρ Joe Costello, από τη Σχολή Αθλητισμού, Υγείας και Επιστήμης Άσκησης του Πανεπιστημίου του Portsmouth (SHES), επικεφαλής ερευνητής δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή άσκηση βελτιώνει τη γνωστική απόδοση, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη διαδικασία δεν έχουν διερευνηθεί αυστηρά στους ανθρώπους μέχρι τώρα.

"Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, μπορέσαμε να εξετάσουμε το ρόλο που παίζει η ντοπαμίνη στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της άσκησης και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα. Η τρέχουσα μελέτη μας δείχνει ότι η ορμόνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαμορφωτής για βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν αυξανόμενες ενδείξεις του ότι η συνταγογράφηση άσκησης είναι μια βιώσιμη θεραπεία για μια σειρά από παθήσεις υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής».

Σχετικά Άρθρα