ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η «μνήμη» των μυών είναι το κλειδί να ανακτήσουμε τη φόρμα μας

04 Απριλίου 2023, 09:00

images

Όταν γνωρίζετε να κάνετε ποδήλατο, να παίζετε πιάνο, να οδηγείτε αυτοκίνητο, όσο κι αν απέχετε ένα διάστημα από τις δραστηριότητες αυτές, δεν τις ξεχνάτε ποτέ εντελώς. Και ο λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η «μυϊκή μνήμη».

Όπως μεταδίδει το The Conversation, η μυϊκή μνήμη αφορά σε ένα ευρύ φάσμα σωματικών δραστηριοτήτων. Αν και χρειάζεται να εξασκούμε μια κίνηση επανειλημμένα για να αναπτύξουμε μυϊκή μνήμη, ο όρος δεν αναφέρεται στην ικανότητα των μυών να απομνημονεύουν κινήσεις. Αυτή η «μνήμη» υφίσταται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα – γεγονός που εξηγεί γιατί πολλοί από εμάς μπορούμε να διατηρήσουμε τις δεξιότητες που μάθαμε στην παιδική μας ηλικία, ακόμα κι αν δεν τις έχουμε αξιοποιήσει εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, η μυϊκή μνήμη δεν αναφέρεται μόνο στις δεξιότητες και σωματικές κινήσεις. Αποδεικνύεται ότι η μυϊκή μνήμη μπορεί να μας βοηθήσει στις προπονήσεις σας στο γυμναστήριο– ειδικά αν προσπαθείτε να επανέλθετε σε φόρμα μετά από άδεια ή μια περίοδο αποχής.

Υπάρχουν δύο τύποι μυϊκής μνήμης:

Ο πρώτος τύπος αναφέρεται στην ικανότητά μας να εκτελούμε φυσικές δραστηριότητες με ευκολία, σχεδόν «αυτόματα». Με την επανειλημμένη εξάσκηση μιας κίνησης, μπορείτε να εκτελείτε αυτές τις κινήσεις αυθόρμητα, χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ για να το κάνετε.

Αυτός ο τύπος μυϊκής μνήμης περιλαμβάνει την ανάπτυξη νευρικών οδών που βοηθούν τον εγκέφαλό σας να επικοινωνεί με τους μύες πιο αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας ουσίας που ονομάζεται μυελίνη, κατά την οποία το περίβλημα μυελίνης (ένα μονωτικό στρώμα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες) γίνεται παχύτερο και πιο αποτελεσματικό στη διεξαγωγή ηλεκτρικών σημάτων, τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο.

Ο δεύτερος τύπος μυϊκής μνήμης αφορά στην ικανότητά μας να είμαστε σε φόρμα.

Ας υποθέσουμε ότι, μέχρι πρόσφατα, δεν είχατε σηκώσει μεγάλα βάρη στο γυμναστήριο. Πιθανότατα, θυμάστε πόσο άβολα σας έκαναν να αισθάνεστε αυτές οι ασκήσεις και πόσο σας δυσκόλεψαν, όταν τις ξεκινήσατε για πρώτη φορά και πως χρειάστηκε πολλή και σταδιακή δουλειά για να προχωρήσετε στην άρση μεγαλύτερων βαρών.

Τώρα ας πούμε ότι κάνατε ένα διάλειμμα από την προπόνηση και επιστρέψατε πολλούς μήνες αργότερα. Μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι, παρά τη διακοπή, ήταν αρκετά εύκολο να επιστρέψετε στα βάρη που σηκώνατε πριν. Αυτό οφείλεται στη μυϊκή μνήμη. Ισχύει για κάθε άσκηση που εκτελείτε και μπορεί να διευκολύνει την ανάκτηση της χαμένης μυϊκής μάζας σε σύγκριση με την περίοδο που χτίζατε μύες την πρώτη φορά.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη μυϊκή μνήμη, τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επιστρέψετε στο γυμναστήριο – ακόμα κι αν έχει περάσει πολύς καιρός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να επανέλθετε στο γυμναστήριο σταδιακά για να αποφύγετε τραυματισμούς.


Σχετικά Άρθρα