ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί "πιανόμαστε" μετά την άσκηση

09 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Αν λίγη ώρα μετά τη γυμναστική ή το επόμενο πρωινό νιώθετε σαν να πάθατε κάποιο...ατύχημα και πονάτε σε διάφορα σημεία του σώματος, αυτό σημαίνει δύο πράγματα...

Πρώτον είστε αγύμναστοι και κάνατε υπερβολές και δεύτερον δεν κάνατε προθέρμανση και αποθεραπεία!

Όταν το σώμα μας δεν έχει συνηθίσει να εργάζεται σκληρά και οι μύες του είναι αδύναμοι, είναι φυσικό αν τους καταπονήσει ξαφνικά να πάθουν κάτι σαν φλεγμονή που προκαλεί τοπικό πόνο και δυσκινησία. Για να το αποφύγουμε αυτό, είτε είμαστε γυμνασμένοι, είτε αγύμναστοι, κάνουμε πάντα προθέρμανση τεντώνοντας όλα τα άκρα μας και κάνοντας κάμψεις. Έτσι αιματώνονται οι μύες ή "ζεσταίνονται" όπως το λέμε μερικές φορές, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα τραυματισμού. Αλλά και στο τέλος του προγράμματος άσκησης δεν είναι σωστό να σταματάμε απότομα. Χρειάζεται ένα αργό βάδην επί λίγα λεπτά και μερικά ακόμα τεντώματα, για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να ρίξει τους ρυθμούς του φυσιολογικά.

Όσο πιο αγύμναστοι είμαστε, τόσο πιο μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στην αρχή και το τέλος του προγράμματος εκγύμνασης. Οι συμβουλές και η επίβλεψη από γυμναστή είναι στους αρχάριους σημαντική κι όταν δεν υπάρχει, είναι χρήσιμο να δείχνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην περνάμε απότομα από την πλήρη αδράνεια στην καταπόνηση του μυϊκού συστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα το πληρώσουμε με πόνους και δυσκαμψία! 


Σχετικά Άρθρα