ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν το Pilates

11 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Μόλις έκλεισε τα 50, ο Richard Osman συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βρει ένα είδος άσκησης που πραγματικά απολάμβανε - και τελικά κατέληξε στο Pilates. «Ξεκίνησα να κάνω Pilates φέτος, το αγαπώ πάρα πολύ», λέει ο 51χρονος συγγραφέας και παρουσιαστής, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο του μυθιστόρημα, ''The Bullet That Missed''. 

«Είναι σαν την άσκηση, αλλά όχι – ξαπλώνεις. Είναι καταπληκτικό. Όταν σταματάς, οι μύες σου πονάνε. Σκέφτεσαι, ουάου, είναι αυτό που πάντα έψαχνα – κάτι που σε τεντώνει πολύ αλλά σε κάνει και δυνατό».

Πλέον, ο Osman συστήνει «εγκάρδια» στους πάντες να ασχοληθούν με το Pilates, προσθέτοντας: «Είναι πάντα πιο δύσκολο από ό,τι νομίζετε».

Ωστόσο, ο ίδιος χρειάστηκε λίγο χρόνο για να αγαπήσει τόσο το Pilates. «Ποτέ δεν μου άρεσε πολύ η άσκηση. Μου αρέσει να κάνω λίγο πυγμαχία, αλλά εκτός από αυτό, αυτό [το Pilates] είναι πολύ ωραίο», λέει - σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων για τα οφέλη επειδή, λόγω του ύψους του,  τα οστά και οι αρθρώσεις του «χρειάζονται προστασία». Και πολλοί είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι το Pilates είναι ένα είδος άσκησης μόνο για γυναίκες, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά αληθές είναι.

Τα οφέλη που προσφέρει το Pilates περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Adam Ridler, επικεφαλής φυσικής κατάστασης στο Ten Health & Fitness, «βελτιώσεις στη δύναμη, τη μυϊκή αντοχή, την ισορροπία, την ευελιξία και την κινητικότητα, καθώς και την πρόληψη τραυματισμών (συνιστάται συνήθως από τους φυσιοθεραπευτές για άτομα με πόνο στην πλάτη). Τα τελευταία τέσσερα οφέλη είναι ίσως τα πιο σημαντικά, καθώς είναι στοιχεία που οι άνδρες συνήθως υποτιμούν στις προπονήσεις τους».

Και λόγω της «τεχνικής εστίασης και της καθηλωτικής φύσης του Pilates», ο Ridler λέει ότι είναι μια εμπειρία διαφορετική από τις άλλες, η οποία μπορεί να βοηθήσει «στην ανακούφιση του στρες και του άγχους».

«Οι περισσότεροι άνδρες βρίσκουν το Pilates αρχικά ως συμπλήρωμα στην εκπαίδευσή τους – ωστόσο, η μεταφορά σε άλλες δραστηριότητες που εκτελούν είναι γρήγορα εμφανής», λέει ο Ridler.

«Μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη στο γυμναστήριο, να βελτιώσουν την ισχύ και να μειώσουν τους τραυματισμούς στα αθλήματα επαφής, να βελτιώσουν τη σταθερότητα και επομένως την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στο ποδήλατο, στην πίστα και στην πισίνα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Και από προσωπική εμπειρία ως κωπηλάτης σε επίπεδο συλλόγου και εθνικού επιπέδου, το Pilates με βοήθησε να βρω επιπλέον ταχύτητα σκάφους».


Σχετικά Άρθρα