ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί είναι καλύτερο να ασκούμαστε στο βουνό αντί για τη θάλασσα

12 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Οι περιοχές με μεγάλο υψόμετρο επιλέγονται από τους προπονητές αθλητών υψηλών επιδόσεων και γνωστών ομάδων, επειδή ωφελούν τους αθλητές περισσότερο συγκριτικά με την άσκηση σε περιοχές στο ύψος της θάλασσας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; 

H άσκηση σε υψόμετρο είναι μία γνωστή εδώ και δεκαετίες ειδική μορφή άσκησης στην αθλητιατρική, που προωθεί τις αερόβιες επιδόσεις των αθλητών οι οποίες βελτιώνονται σε υψόμετρο αισθητά πιο γρήγορα και περισσότερο συγκριτικά με την άσκηση σε χαμηλό ή μηδενικό υψόμετρο.

Ωστόσο, ένας μη εγκλιματισμένος στο μεγάλο υψόμετρο αθλητής, θα υποβληθεί μετά την άνοδό του σε ένα φυσικό στρες λόγω των κλιματικών αλλαγών που αφορούν τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας, τη μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης και τη μείωση της μερικής πίεσης του οξυγόνου (υποβαρική υποξία).

Η υποξία συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου στο αίμα, καθώς και μειωμένη απόδοση στους ιστούς. Η μειωμένη προσφορά οξυγόνου στους σκελετικούς μύες, κάνει την άσκηση πιο απαιτητική και κατά συνέπεια μη εγκλιματισμένοι στο υψόμετρο αθλητές, θα έχουν χειρότερες αερόβιες επιδόσεις. Ωστόσο, η παραμονή του αθλητή για κάποιο χρονικό διάστημα στο υψόμετρο, δηλαδή σε συνθήκες υποξίας, προκαλεί τον εγκλιματισμό του και του δίνει το πλεονέκτημα.

Η προσαρμογή στην υποξία και η προδιάθεση στις συνδεόμενες με το υψόμετρο επιπλοκές, δεν είναι ίδια για όλους τους αθλητές και ως εκ τούτου δεν παρουσιάζουν όλοι την ίδια πρόοδο. Συνήθως όταν ένας αθλητής θέλει να επιτύχει εγκλιματισμό στο υψόμετρο, θα επιλέξει να παραμείνει και να προπονείται σε υψόμετρο 1800-2500 μέτρα για  2-3 εβδομάδες. Επειδή πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό, κυρίως λόγω χρόνου, υπάρχουν πιο ευέλικτες μορφές προπόνησης στο υψόμετρο. Η μέθοδος Living high – training high είναι η πιο συχνή και αφορά την προπόνηση σε περιοχή με υψόμετρο 1800-2500 μέτρα. 

Ο μηχανισμός που ωφελεί τους αθλητές


Η συσχέτιση της VO2 max (=μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) με τον αριθμό των ερυθροκυττάρων ή αντίστοιχα της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, είναι η βασική αρχή. Η αύξηση της αιμοσφαιρίνης βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών και θα αυξηθεί η VO 2max. Η αύξηση της VO2 max είναι αποτέλεσμα αυξημένης ερυθροποίησης, βελτίωσης του αερισμού, νευρικών και αιμοδυναμικών προσαρμογών, γρηγορότερης διόρθωσης της γαλακτικής οξέωσης στο μυϊκό κύτταρο και βελτίωσης της δρομικής οικονομίας.
* Με πληροφορίες από άρθρα του κ. Α. Τολιόπουλου, Αθλητιάτρου.

Σχετικά Άρθρα