ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για να είναι αποδοτική η άσκηση, χρειάζεται την κατάλληλη διατροφή

12 Δεκεμβρίου 2019, 08:05

images

Είτε δεν πίνουμε αρκετά υγρά, είτε τρώμε πολλά λιπαρά, είτε τρώμε πολλές φυτικές ίνες, πάντως κάτι φταίει από τη διατροφή όταν η σκληρή άσκηση δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε αδύναμοι κατά τη διάρκεια ή μετά την γυμναστική λόγω αφυδάτωσης να έχουμε πονοκεφάλους και κράμπες, να μην χάνουμε κιλά και να μην δείχνουμε όσο γυμνασμένοι θα περίμενε κάποιος από την προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Ειδικά τα λιπαρά γεύματα λίγη ώρα πριν από την άσκηση, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα 1,5 ώρα πριν πάμε στο γυμναστήριο ώστε να έχουμε δυνάμεις και να μην πεινάμε. Αλλά αυτό μεταφράζεται σε μια πράσινη σαλάτα με λίγο κοτόπουλο μέσα ή σε ένα τοστ τυρί-γαλοπούλα, ή σε μερικές κουταλιές δημητριακά ολικής άλεσης με λίγο γάλα ή ένα αβγό βραστό κι ένα φρούτο. Σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε μια σούπερ λιπαρή μακαρονάδα ή σε ένα μπέργκερ με τυριά και λίπη.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ζωικά λιπαρά που μας κάνουν κακό. Και οι φυτικές ίνες, υπό προϋποθέσεις, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας. Οπότε αν σήμερα το οικιακό μενού έχει φακές, ας τις φάμε αφού επιστρέψουμε από το γυμναστήριο ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν πάμε σε αυτό.

Προσοχή εξάλλου πρέπει να δείχνουμε στην υπερκατανάλωση αλατιού αποφεύγοντας τα αλμυρά κρακεράκια και τα παστά, μην προσθέτοντας αλάτι στο πιάτο μας και γενικά ελέγχοντας τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά.

Κι όταν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εκγύμνασης, ας μην πέσουμε αμέσως στις τυρόπιτες και τα κρουασάν. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι σωστές τροφές μετά την γυμναστική δραστηριοποιούν ή "κοιμίζουν" τον μεταβολισμό μας.  Καλό είναι ως εκ τούτου να προτιμάμε τα φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, και να μην ξεχνάμε να καταναλώσουμε μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να προέρχεται από ασπράδια αυγού, γιαούρτι και το στήθος κοτόπουλου.

Γενικά όταν γυμναζόμαστε και θέλουμε να δούμε ορατά αποτελέσματα, είναι καλό να λαμβάνουμε καθημερινά αρκετή πρωτεΐνη και μάλιστα σε όλα τα γεύματα. Δηλαδή να τρώμε μέσα στη μέρα και ασπράδια αβγού (που δεν έχουν την χοληστερίνη του κρόκου), και τρεις μερίδες γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά (γιαούρτι 2%, γάλα 2%, τυρί μέχρι 20%), και κάποιοι κρεατικό (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, κατσίκι, κουνέλι ή ακόμα ψάρια). 

Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, αλλά και στο κάψιμο του λίπους. 

ΠΗΓΗ

eatright.org

Σχετικά Άρθρα