ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευχάριστη μουσική για περισσότερη άσκηση

16 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο UBC’s Okanagan αναφέρει ότι η χαρούμενη μουσική μπορεί να κάνει ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής να μοιάζει λιγότερο δύσκολο, ακόμα και για ανθρώπους που δεν αρέσκονται γενικά να γυμνάζονται.

«Ενώ οι ασκήσεις υψηλής έντασης (HIIT) είναι αποτελεσματικές και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία ανθρώπων που δεν είναι γυμνασμένοι, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Οι άνθρωποι δεν τις βρίσκουν διασκεδαστικές. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη πιθανότητα να μη συνεχίσουν την προπόνηση», εξηγεί ο Δρ Matthew Stork, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και ο Δρ Stork συνεργάστηκε με τον καθηγητή Κώστα Καραγεώργη, ερευνητή ο οποίος μελετά την επίδραση της μουσικής στην άθληση και τα σπορ. Αρχικά ο Δρ Stork ζήτησε από μία ομάδα Βρετανών ενηλίκων να αξιολογήσουν το κίνητρο που τους έδιναν 16 «γρήγορα» τραγούδια. Τρία από αυτά έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία και χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

«Η μουσική συνήθως χρησιμοποιείται ως μία στρατηγική αποστασιοποίησης. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τις φυσιολογικές σωματικές αποκρίσεις κατά την άσκηση όπως είναι η αύξηση του καρδιακού παλμού ή ο πόνος στους μύες», δηλώνει ο Δρ Stork και προσθέτει πως «ως προς την άσκηση υψηλής έντασης η μουσική φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική όταν έχει πιο γρήγορο τέμπο και είναι πιο ενθαρρυντική».

Στη συνέχεια, μία ομάδα 24 συμμετεχόντων πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα προπόνησης υψηλής έντασης υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες. Ακούγοντας ενθαρρυντική μουσική, χωρίς μουσική και ακούγοντας μία εκπομπή λόγου χωρίς μουσική. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι απόλαυσαν περισσότερο την προπόνηση όταν άκουγαν μουσική. Παρατηρήθηκαν επίσης ανεβασμένοι καρδιακοί παλμοί και περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με τις άλλες δύο συνθήκες.

«Όσο περισσότερο το κοιτάζω, τόσο περισσότερο με εκπλήσσει. Πιστεύαμε ότι η ενθαρρυντική μουσική θα βοηθούσε τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο αλλά ήταν έκπληξη ο ανεβασμένος καρδιακός παλμός. Αυτό είναι ένα καινούριο εύρημα».

«Οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να αλλάζουν τη συχνότητα του βιολογικού τους ρυθμού ανάλογα με το ρυθμό της μουσικής. Σε αυτή την περίπτωση, το γρήγορο τέμπο της μουσικής ενδέχεται να αύξησε τον καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της άσκησης», καταλήγει ο Δρ Stork.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα