ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίνετε εξετάσεις στο σχολείο και το πανεπιστήμιο; Γυμναστείτε!

18 Μαΐου 2023, 09:00

images

Η άσκηση κάνει καλό στον οργανισμό και διώχνει το άγχος. Αλλά όπως δείχνουν νέες έρευνες μπορεί να ωφελήσει μαθητές και φοιτητές με έναν ακόμα μηχανισμό που αφορά αυτή καθαυτή τη δυνατότητα μάθησης!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία εφήβων και διαπίστωσαν ότι η άσκηση έχει άμεσο αντίκτυπο. Ειδικότερα, από την έρευνά τους φάνηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-13 ετών που ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση, είχαν περισσότερη αντίληψη, καλύτερη μνήμη και δυνατότητα λήψης καλύτερων αποφάσεων υπό πίεση, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που δεν έκαναν τακτικά γυμναστική.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση ενός ωριαίου παιχνιδιού ποδοσφαίρου, στην απόδοση των μαθητών χρησιμοποίησαν γνωστικά τεστ, που εκτίμησαν τη συγκέντρωση, την αφομοίωση και την κατανόηση των πληροφοριών, αλλά και τη σύνθετη σκέψη πριν και μετά τη γυμναστική.

Από τους 76 εφήβους που πήραν μέρος στη μελέτη και δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η μνήμη εργασίας -η αποθήκευση δηλαδή στη μνήμη μικρών ποσοτήτων πληροφοριών- βελτιώθηκε κατά περίπου 10% στους μαθητές που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ωστόσο, παρατήρησαν επίσης ότι ανεξαρτήτως του μαθήματος της γυμναστικής, τα πιο δραστήρια παιδιά παρουσίασαν συνολικά καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα τεστ γνωστικών λειτουργιών. Δηλαδή οι επιδόσεις των πιο γυμνασμένων εφήβων σε δοκιμασίες προσοχής, αντίληψης, μνήμης και εκτελεστικών λειτουργιών ήταν κατά μέσο όρο 10% έως 20% μεγαλύτερες από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

«Ανακαλύψαμε ότι τα γυμνασμένα παιδιά είχαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε μια σειρά από μετρήσεις που θεωρούνται σημαντικές για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και την απόδοση στο σχολείο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Luke Gilbert από τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent.


Σχετικά Άρθρα