ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απώλεια βάρους για καλύτερη υγεία

28 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι, για τα άτομα με παχυσαρκία, η απώλεια έστω και μικρού ποσοστού του σωματικού τους βάρους, έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία. Ακόμη λοιπόν κι αν καταφέρετε να χάσετε έστω και το 5% του συνολικού σας βάρους, τα οφέλη για την υγεία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. 

Κάποια από αυτά είναι:

Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η απώλεια έως και 5% του συνολικού βάρους σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 2 μονάδες (μέση απώλεια βάρους 5,1 κιλά) είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50% μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Ομοίως, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών, μια μέση απώλεια βάρους 5,7% οδήγησε σε ανακούφιση του πόνου στο γόνατο, ενισχυμένη κινητικότητα και γενικά βελτιωμένη λειτουργία του γόνατος. Επιπλέον, η ενόχληση που σχετίζεται με τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος συνέχισε να μειώνεται καθώς οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος.

Μεγαλύτερη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η απώλεια 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της αιμοσφαιρίνης A1c, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η απώλεια βάρους έχει σημειωθεί ότι βελτιώνει τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ σε άτομα με εναπόθεση λίπους στο ήπαρ).

Περισσότερος και καλύτερος ύπνος. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι ενήλικες με παχυσαρκία που έχασαν το 5% ή περισσότερο του αρχικού σωματικού τους βάρους βελτίωσαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους μέσα σε 6 μήνες. Τα άτομα που ανέφεραν αρχικά ήπια ή μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης βελτίωσαν επίσης τη συνολική τους διάθεση σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη περίοδο.

Βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, υπέρβαρες γυναίκες που έχασαν ένα μέρος του συνολικού τους βάρους, παρουσίασαν αυθόρμητη εγκυμοσύνη, εμφάνισαν βελτιώσεις στην εμμηνορροϊκή κυκλικότητα, την ωορρηξία και τη γονιμότητα ή την αναπαραγωγική λειτουργία.

Ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο υπερβολικός λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονώδεις μεσολαβητές που επηρεάζουν τους ιστούς των αρθρώσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φλεγμονώδους πόνου που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Σχετικά Άρθρα