ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν βαριέστε να γυμνάζεστε επί ώρες, υπάρχει η λύση των 10 λεπτών

15 Μαΐου 2023, 16:00

images

Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι η καθιστική ζωή δεν τους κάνει καλό, έχουν την πρόθεση να γυμναστούν αλλά τελικά δεν το κάνουν είτε επειδή βαριούνται είτε επειδή δεν έχουν χρόνο. Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι τώρα η 10λεπτη έντονη προπόνηση σε καθημερινή βάση!

Η ιδέα ξεκίνησε από τη μόδα του spinning, την εξαιρετικά έντονη προπόνηση που "καίει" τις θερμίδες και τα λίπη και κάποιοι δηλώνουν ότι τους αφαιρεί και το άγχος. Βέβαια δεν μπορούν ούτε όλοι οι άνθρωποι, ούτε και όλες οι ...ηλικίες να υποστηρίξουν μία τέτοια προπόνηση, ειδικά αν στη ζωή τους δεν έχουν κάνει γυμναστική.

Αν όμως κάνουν ένα καλό ζέσταμα των μυών με τεντώματα (σε χέρια, πόδια και κορμό), μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν με 5 λεπτά έντονης ποδηλασίας (στατικό ποδήλατο) και στη συνέχεια να αυξάνουν κατά 1 λεπτό την εβδομάδα μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να κάνουν πολύ γρήγορο ποδήλατο 10 λεπτά χωρίς διακοπή, όσο πιο γρήγορο αντέχουν. 

Τα ίδια θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν με τρέξιμο, έντονο χορό σαν aerobic, πηδηματάκια (σαν σχοινάκι), ελλειπτικό μηχάνημα ή κωπηλατικό ή ακόμα με κολύμβηση.

Το ιδανικό είναι να γίνει αυτή η προσπάθεια αφού το άτομο έχει την άδεια καρδιολόγου ότι δεν υποφέρει από κάποιο σχετικό νόσημα και υπό την εποπτεία επαγγελματία γυμναστή. Αλλά αν γενικά δεν γίνει κάποια υπέρβαση δυνάμεων και το άτομο είναι σε γενικές γραμμές νέο και υγιές, μπορεί να το δοκιμάσει και μόνο του "ακούγοντας" όμως το σώμα του και σταματώντας αν νιώσει έντονη κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή.

Σχετικά Άρθρα