ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αεροβική άσκηση και μέτρο στο φαγητό για υγιή καρδιά

22 Αυγούστου 2021, 08:00

images

Στους ηλικιωμένους με παχυσαρκία, ο συνδυασμός της αεροβικής άσκησης με μια μικρή μείωση των θερμίδων, οδηγεί σε μεγαλύτερη βελτίωση της αορτικής δυσκαμψίας συγκριτικά με την άσκηση μόνο ή με τον συνδυασμό άσκησης με πιο αυστηρή δίαιτα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

"Η ευκαμψία των αρτηριών και συγκεκριμένα της αορτής αξιολογήθηκε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς", εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Tina E. Brinkley, επίκουρη καθηγήτρια Γεροντολογίας και Γηριατρικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest. Ο σκοπός της αξιολόγησης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η προσθήκη της θερμιδικής μείωσης θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά την αγγειακή ευκαμψία συγκριτικά με την αεροβική άσκηση μόνο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες με παχυσαρκία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 160 ενήλικες 65-79 ετών που χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: α) μόνο άθληση, χωρίς διατροφικές αλλαγές, β) άσκηση σε συνδυασμό με ήπια θερμιδική μείωση 250 θερμίδων την ημέρα, γ) άσκηση σε συνδυασμό με πιο μεγάλη ημερήσια θερμιδική μείωση 600 θερμίδων την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι απώλεια του 10% του συνολικού βάρους στη διάρκεια των πέντε μηνών της έρευνας σχετίζονταν με βελτιώσεις της αορτικής ευκαμψίας μόνο στους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας (άσκηση σε συνδυασμό με ήπια θερμιδική μείωση 250 θερμίδων την ημέρα). Επίσης τα άτομα της δεύτερης ομάδας παρατηρήθηκε ότι είχαν μια κατά 21% αύξηση της διατατικότητας των αγγείων.

Tα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά του ότι ο συνδυασμός άσκησης με μέτριο περιορισμό θερμίδων – σε αντίθεση με πιο αυστηρή θερμιδική μείωση ή με την απουσία θερμιδικής μείωσης – πιθανότατα μεγιστοποιεί τα οφέλη για τα αγγεία, ενώ βελτιστοποιεί την απώλεια βάρους και βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος και την κατανομή του σωματικού λίπους.


Σχετικά Άρθρα