ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πρόχειρο, λιπαρό φαγητό μάς βλάπτει με πολλούς τρόπους

22 Αυγούστου 2020, 08:00

images

Νέα βρετανική έρευνα του Δρ James Betts, καθηγητή Μεταβολικής Φυσιολογίας και ερευνητική από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath και των συνεργατών του βρήκε πώς επηρεάζει τον οργανισμό η μεγάλη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 14 νέοι και υγιείς άνδρες ηλικίας 24 έως 37 ετών, κατανάλωσαν πίτσα πέρα από το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή κλήθηκαν να συνεχίζουν να τρώνε ενώ είχαν χορτάσει. Η τελευταία προϋπόθεση του πειράματος συντέλεσε στην κατανάλωση γεύματος αποτελούμενου από δύο μεγάλες πίτσες, όταν η πείνα είχε ήδη καλυφθεί από την μία πίτσα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πέρα από την ικανότητα κατανάλωσης τόσο μεγάλου γεύματος, καμία αρνητική παρενέργεια δεν σημειώθηκε στους δείκτες των αιματολογικών εξετάσεων αναφορικά με τα επίπεδα των σακχάρων, λιπιδίων, ινσουλίνης και άλλων ορμονών των Βρετανών που συμμετείχαν στο πείραμα, παρά την αναμενόμενη αύξηση στο σάκχαρο και τα λιπίδια του αίματος ως απόκριση ανάλογη με την ποσότητα του γεύματος. 

Οι ορμόνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού σημείωσαν τη μεγαλύτερη αλλαγή. Και το βασικό "κακό" που έκανε στους συμμετέχοντες η δίαιτα αυτή, ήταν ότι έδειξε να προσαρμόζεται ο οργανισμός τους και να "συνηθίζει" το λιπαρό και υπερβολικής ποσότητας φαγητό!

Τα ευρήματα σχολίασε η Connie Diekman, σύμβουλος διατροφής στο St. Louis, επισημαίνοντας πως η μελέτη τεκμηριώνει αυτά που ήδη γνωρίζουν οι επιστήμονες για το σώμα και την ικανότητά του να επεξεργάζεται τα τρόφιμα, ενώ δίνει απαντήσεις στα διατροφικά ερωτήματα των ανθρώπων σχετικά με το εάν τρώνε σωστά, αν πρέπει να καταναλώνουν λιγότερους υδατάνθρακες, να τρώνε λιγότερα λίπη ή να δοκιμάζουν δίαιτες όπως η κετογονική ή η διαλειμματική.

Για να προλάβει τυχόν παρερμηνείες των συμπερασμάτων, διευκρίνισε ότι η μελέτη περιορίστηκε σε υγιείς άνδρες. Αντίστοιχο πείραμα σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς θα είχε διαφορετικά και αρνητικά το πιθανότερο αποτελέσματα, συμπλήρωσε.


Σχετικά Άρθρα