ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πράσινο τσάι σύμμαχος στην υγεία μας

14 Ιανουαρίου 2022, 11:00

images

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι θεωρείται ένα συστατικό το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία όλων μας σε πάρα πολλούς τομείς.

Η Δρ Έλενα Χατζημπέη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, μας παρέχει σχετικές πληροφορίες για τις ευεργετικές δράσεις του πράσινου τσαγιού, καθώς επίσης και τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση του.

Οι θρεπτικές ουσίες του

Σύμφωνα με την ειδικό, το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική δράση (κατεχίνες, γαλλικό οξύ και άλλες φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες (βιταμίνη C, Ε) και μέταλλα (μαγγάνιο, χρώμιο, σελήνιο, ψευδάργυρο).

Επιπλέον, η κατανάλωσή του συμβάλει στη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού και αν δεν προστεθεί ζάχαρη ή μέλι δεν παρέχει θερμίδες. Επιπλέον η καφεΐνη που περιέχει είναι λιγότερη από τον καφέ, το μαύρο τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα (15-25mg/150ml).

Το πράσινο τσάι ενάντια στον καρκίνο

Σύμφωνα με τη Δρ Χατζημπέη, ένα από τα κυριότερα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι η προστασία έναντι του καρκίνου, κάτι το οποίο έχει υποστηριχθεί μέσα από έρευνες σε καλλιέργειες κυττάρων και μοντέλα ζώων.

Το πράσινο τσάι εμποδίζει την καρκινογένεση στο δέρμα, στους πνεύμονες, στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο συκώτι, στα νεφρά, στον προστάτη και άλλα όργανα.

Σημαντικό, εξίσου, να αναφερθεί είναι ότι σε γυναίκες οι οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο στο στήθος, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίστηκε αρνητικά με την επανεμφάνιση της νόσου.

Προστασία από την κακή χοληστερόλη

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πράσινου τσαγιού είναι ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL-cholesterol). Η οξειδωμένη χοληστερόλη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άντρες και γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι έχουν κατά 44% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Προστασία από την τερηδόνα

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού (χωρίς την προσθήκη ζάχαρης) μειώνει την εμφάνιση τερηδόνας. Φαίνεται ότι τα αφεψήματα πράσινου τσαγιού εμποδίζουν τη δράση της αμυλάσης (ένζυμο για την διάσπαση των υδατανθράκων) στο σάλιο, μειώνοντας έτσι την απελευθέρωση μαλτόζης στο στόμα κατά 70%.

Επιπλέον το πράσινο τσάι αποτελεί φυσική πηγή φθορίου. Κατά συνέπεια το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην παρασκευή οδοντόπαστας.

Μείωση του σωματικού λίπους

Μελέτες με αποστάγματα πράσινου τσαγιού έδειξαν την ικανότητα του στην αναστολή της δράσης της γαστρικής και της παγκρεατικής λιπάσης. Έτσι, η λιπόλυση των τριγλυκεριδίων μειώνεται κατά 37%.

Επίσης τα συστατικά του πράσινου τσαγιού παρεμβαίνουν στη διαδικασία γαλακτωματοποίησης του λίπους, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση τους στο λεπτό έντερο.

Έλεγχος της γλυκόζης

Επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι επηρεάζει την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Αναφέρουμε ενδεικτικά μια έρευνα σε ποντίκια όπου οι δύο ομάδες κατανάλωναν ακριβώς το ίδιο φαγητό, αλλά η μία ομάδα κατανάλωνε πράσινο τσάι αντί για νερό. Μετά από 12 εβδομάδες η ομάδα που έπαιρνε πράσινο τσάι είχε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων», σημειώνει η Δρ. Χατζημπέη.

Ακόμη κάποιοι ερευνητές έδειξαν ότι οι κατεχίνες όχι μόνο ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά πιθανόν και να επανορθώνουν τα καταστραμμένα βήτα κύτταρα του παγκρέατος τα οποία παράγουν ινσουλίνη.

Επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης

Παρά τα θετικά, οι αρνητικές συνέπειες από την υπερκατανάλωση πράσινου τσαγιού οφείλονται σε τρεις παράγοντες: Στην περιεκτικότητα του σε καφεΐνη, στην παρουσία αλουμινίου και στην επίδραση που έχουν οι πολυφαινόλες στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Ως εκ τούτου, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, διαταραχές στον ύπνο, εμετούς, πονοκεφάλους, επιγαστρικό άλγος, ταχυκαρδίες (δεν συνίσταται πρόσληψη άνω των 200mg ημερησίως).

Σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από 1-2 φλιτζάνια ημερησίως.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από νεφροπαθείς ασθενείς επειδή το αλουμίνιο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα οδηγώντας σε νευρολογικά προβλήματα. Οι κατεχίνες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου και συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού από άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα