ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το είδος των τροφών που καταναλώνουμε επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα

23 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της Γερμανίας και το Ερευνητικό Κέντρο Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία παρουσιάζουν μια μελέτη που δείχνει ότι η αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ίσως να σχετίζεται και να οδηγεί σε ταχύτερη αύξηση μη μεταδοτικών παθήσεων στις αστικές περιοχές της Αφρικής. Και η ρίζα όλου του "κακού" είναι το είδος της διατροφής!

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology, πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Τανζανία, κάποιοι από τους οποίους ζούσαν στην πόλη Moshi και κάποιοι στην επαρχία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για να διερευνήσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητά του. Εξέτασαν ενεργά μόρια RNA στο αίμα και την σύνθεση των μεταβολικών προϊόντων. Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν ότι οι μεταβολίτες που προέρχονταν από το φαγητό είχαν επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες από αγροτικές περιοχές είχαν υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών και άλλων αντιφλεγμονωδών ουσιών στο αίμα τους. Η παραδοσιακή διατροφή των αγροτικών περιοχών της Τανζανίας, που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ουσιών.

«Στους ανθρώπους που ακολουθούσαν μια αστική διατροφή, που περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μεταβολιτών που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της χοληστερόλης», αναφέρει ο καθηγητής Mihai Netea, ερευνητής στο Ινστιτούτο LIMES και καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βόννης και Radboud. Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, μια εποχική αλλαγή στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις ξηρές περιόδους, δηλαδή το καλοκαίρι, οι άνθρωποι της επαρχίας είχαν λιγότερο δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Δείξαμε ότι η παραδοσιακή διατροφή της Τανζανίας φαίνεται να καταπολεμά τη φλεγμονή και την αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ταχεία αστικοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι μόνο στην Τανζανία αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Αφρικής», αναφέρει ο καθηγητής Joachim Schultze από το Ινστιτούτο LIME που συμμετείχε στη μελέτη.

Η μετανάστευση από την επαρχία στις πόλεις οδηγεί σε διατροφικές αλλαγές και συνοδεύεται από ταχεία αύξηση στον αριθμό διαφόρων παθήσεων, πράγμα που δημιουργεί βαρύ φορτίο για τα τοπικά συστήματα υγείας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η πρόληψη είναι σημαντική και ότι η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της.


Σχετικά Άρθρα