Μειώθηκαν κατά 50% τα θρεπτικά λιπαρά Ω3 στους σολομούς
14 Ιουνίου 2025, 09:00

O σολομός είναι ένα νόστιμο ψάρι με ιδιαίτερα θρεπτικά λιπαρά, τα Ω3, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η περιεκτικότητα του σολομού σε αυτά τα λιπαρά έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το 2006 μέχρι το 2015 γεγονός που συνδέεται με τη διατροφή του ψαριού.
Σύμφωνα με τους Δρ Richard Newton, λέκτορα Υδατοκαλλιέργειας, και Δρ Dave Little, καθηγητή Ανάπτυξης Υδατικών Πόρων από το Πανεπιστήμιο του Stirling, σε δημοσίευσή τους στο The Conversation, η στροφή από ιχθυέλαια σε φυτικά έλαια είναι η κύρια αιτία αυτής της αλλαγής. Ως αποτέλεσμα, ο σολομός εκτροφής τρέφεται, πλέον, κυρίως με φυτικά έλαια.
Τα ιχθυάλευρα και τα ιχθυέλαια, προερχόμενα από μικρά ψάρια όπως η αντζούγια, είναι φυσικά πλούσια σε Ω3, αλλά οι παγκόσμιες πηγές τους έχουν φτάσει στα όριά τους ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η μείωση στην προσφορά τους, αλλά και οι αυξημένες τιμές, ανάγκασαν τους παραγωγούς να περιορίσουν τη χρήση αυτών των θαλάσσιων πόρων και να στραφούν σε φυτικά υποκατάστατα, που δεν περιέχουν τα απαραίτητα Ω3.
Μία πολλά υποσχόμενη λύση είναι η χρήση παραπροϊόντων (π.χ. κεφάλια, δέρματα, κόκαλα) από την επεξεργασία των ψαριών. Αυτά τα υλικά συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, όμως περιέχουν πολύτιμα Ω3. Ήδη, περίπου το 50% του παγκόσμιου ιχθυελαίου παράγεται από παραπροϊόντα, σύμφωνα με τον Δρα Richard Newton. Όμως, αρκετά παραπροϊόντα συνεχίζουν να πετιούνται, κυρίως λόγω δυσκολιών στη συλλογή και συντήρησή τους στα καΐκια.
Μέχρι πρόσφατα, η βιομηχανία χρησιμοποιούσε τον δείκτη Fifo (Fish In Fish Out), που μετρά πόσα κιλά ψαριού χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό σολομού. Όμως, αυτός ο δείκτης δεν λάμβανε υπόψη την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών. Για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της παραγωγής σολομού και η ποιότητα των Ω3, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση του δείκτη nFifo (nutrient Fish In Fish Out). Ο νέος αυτός δείκτης, που ανέπτυξαν οι ερευνητές, μετρά και την απώλεια θρεπτικών στοιχείων, όπως τα Ω3, από τη θάλασσα στο πιάτο μας. Έτσι, προωθεί την κυκλική οικονομία και επιβραβεύει τη χρήση παραπροϊόντων. Σήμερα, ο μέσος όρος nFifo βρίσκεται στο 2,17, υποδηλώνοντας ότι χρειάζεται πολλαπλάσια ποσότητα άγριων ψαριών για να φτάσει το Ω3 στον καταναλωτή. Με παραπροϊόντα, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 0,5.
Η χρήση του δείκτη nFifo μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στους καταναλωτές, σύμφωνα με τους καθηγητές. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές πρακτικές εκτροφής, διασφαλίζοντας ότι ο σολομός παραμένει πλούσιος σε ωμέγα-3, ακόμα κι αν η διατροφή του ψαριού περιλαμβάνει περισσότερο φυτικό έλαιο.
Tags: σολομός, Ω3, Ω3 λιπαρά οξέα