ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η μυρωδιά του φαγητού ενεργοποιεί εγκεφαλικά κύτταρα που προκαλούν αίσθημα κορεσμού

16 Ιουνίου 2025, 10:00

images

Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια άμεση σύνδεση μεταξύ της μυρωδιάς του φαγητού και του αισθήματος κορεσμού. Ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο δίκτυο νευρικών κυττάρων είναι υπεύθυνο για αυτή τη σύνδεση, όπως ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια άμεση συσχέτιση της μύτης με μια ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ενεργοποιούνται από τη μυρωδιά του φαγητού και, όταν ενεργοποιούνται, προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό δεν ίσχυε για τα παχύσαρκα ποντίκια. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να απαιτεί ειδική μεταχείριση σε ό,τι αφορά την οσμή του φαγητού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου για να διερευνήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών αντιδρούν στις οσμές των τροφίμων και κατάφεραν να εντοπίσουν μια νέα ομάδα νευρικών κυττάρων. Αυτά τα νευρικά κύτταρα αντιδρούν στην τροφή ως εξής: Όταν το ποντίκι μυρίζει την τροφή, τα νευρικά κύτταρα ενεργοποιούνται και δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας. Αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επειδή τα νευρικά κύτταρα συνδέονται άμεσα με τον οσφρητικό βολβό. Τα νευρικά κύτταρα αντιδρούν σε διαφορετικές οσμές τροφίμων, αλλά όχι σε άλλες οσμές. Όταν τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε, η λειτουργία των νευρικών κυττάρων ανεστάλη. Συνολικά, τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο όταν αυτά τα νευρικά κύτταρα ενεργοποιούνταν πριν από το φαγητό.

Σε παχύσαρκα ποντίκια, η ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων δεν ενεργοποιήθηκε όταν τα ποντίκια μπορούσαν να μυρίσουν την τροφή. Τα ποντίκια δεν ένιωθαν κορεσμό και δεν έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι είναι ήδη γνωστό πως η παχυσαρκία διαταράσσει το οσφρητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της νευρωνικής δραστηριότητας στον οσφρητικό βολβό. Η πρόσφατα εντοπισμένη ομάδα νευρικών κυττάρων θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από την παχυσαρκία.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει την ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων με αυτόν του ποντικιού, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτά αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στις οσμές των τροφίμων. Μελέτες από άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ορισμένων συγκεκριμένων οσμών πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει την όρεξη των ανθρώπων.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη την αίσθηση της όσφρησης στη ρύθμιση της όρεξης και στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η μελέτη μας δείχνει κατά πόσο οι διατροφικές μας συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζονται από τη μυρωδιά του φαγητού. 

Δεδομένου ότι ανακαλύψαμε ότι η οδός αυτή μειώνει την όρεξη μόνο σε αδύνατα ποντίκια, αλλά όχι σε παχύσαρκα, η μελέτη μας ανοίγει ένα νέο δρόμο για να βοηθήσουμε στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής στην παχυσαρκία», καταλήγει η Sophie Steculorum, επικεφαλής της μελέτης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού.


Σχετικά Άρθρα