ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι νοστιμίζει τα φαγητά εκτός από το αλάτι

21 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Αν νομίζετε ότι το μοναδικό συστατικό που δίνει ωραία γεύση στα φαγητά μας είναι το αλάτι, σίγουρα δεν έχετε πειραματιστεί στην κουζίνα... Ειδικά τα άτομα που έχουν υπέρταση, οι καρδιοπαθείς αλλά και όσοι έχουν τάση να αποκτούν οιδήματα από την κατανάλωση αλατιού, μπορούν να τρώνε χωρίς να στερούνται τη νοστιμιά, τηρώντας απλά κάποια μυστικά.

Ανακαλύψτε παρακάτω μερικά έξυπνα, όσο και γευστικά τρικ για νόστιμα γεύματα χωρίς αλάτι:

1- Φαγητά με ζωμό αντί για νερό.

Οι έτοιμoι ζωμοί και κύβοι περιέχουν αρκετό αλάτι. Αλλά αν αγοράσετε ένα χωριάτικο κοτόπουλο και ένα κομμάτι κόκκαλο (μοσχαριού ή χοιρινό) και τα βράσετε μαζί χωρίς ή με ελάχιστο αλάτι, θα έχετε στη διάθεσή σας μία κατσαρόλα από πεντανόστιμο ζωμό. Μπορείτε να τον χωρίσετε σε μερίδες και να τον βάλετε στην κατάψυξη είτε σε μικρές ποσότητες σε θήκες για παγάκια, είτε σε μικρά μπολ. Αν χρησιμοποιείτε αντί για νερό στα φαγητά σας αυτόν το ζωμό, τότε θα ανακαλύψετε ότι γίνονται πολύ πιο νόστιμα. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί με ζωμούς από διάφορα λαχανικά με τη βοήθεια σκόρδου και άλλων έντονων γεύσεων.

2- Πολύ καυτερά.

Για όσους είναι λάτρεις των καυτερών φαγητών, η λύση είναι απλή. Μπορούν να κάνουν όλα τα φαγητά τους όσο πιο καυτερά μπορούν, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν αν περιέχουν αλάτι ή όχι. Οι πιπεριές τσίλι, τα πιπέρια, το μπούκοβο και ό,τι άλλο προσφέρει την καυτερή γεύση, μπορεί να νοστιμίζει τα φαγητά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει άλλωστε και η πολύ ξινή γεύση, είτε προέρχεται από λεμόνι, είτε από ξύδι.

3- Ξηρά μυρωδικά. 

Ωραίος ο φρέσκος δυόσμος, η φρέσκια ρίγανη και τα υπόλοιπα χλωρά μυρωδικά αλλά αν τα αποξηράνετε, θα διαπιστώσετε ότι ενισχύεται η γεύση και η μυρωδιά τους. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή του φαγητού σας μαζί με τα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά σε αφθονία, τότε θα έχετε νόστιμα και υγιεινά πιάτα χωρίς αλάτι.

4- Πολύ ζεστά ή κρύα γεύματα.

Όταν το φαγητό είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν του λείπει πραγματικά το αλάτι. Αυτό είναι ένα τρικ που χρησιμοποιούν αρκετοί ανάλογα με τις προτιμήσεις τους αλλά και την εποχή του χρόνου οπότε το ζεστό ή το κρύο ταιριάζει καλύτερα.

Σχετικά Άρθρα