ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ψάρια μας προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου

19 Δεκεμβρίου 2019, 07:45

images

Τρώγοντας τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό αναφέρεται σε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το International Agency for Research on Cancer (IARC),

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 476.160 εθελοντών που συμπλήρωναν σε τακτά διαστήματα μακροσκελή ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες. Μάλιστα οι ερωτήσεις ήταν τόσο λεπτομερείς που ζητούσαν -για παράδειγμα- από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν ποιο είδος ψαριού έτρωγαν και σε ποια ποσότητα.

Όπως αποδείχτηκε, η κατανάλωση 359,1 γραμμαρίων ψαριού την εβδομάδα μειώνει κατά τουλάχιστον 12% την πιθανότητα να αναπτύξουμε καρκίνο του παχέος εντέρου. Στον αντίποδα είναι όσοι καταναλώνουν λιγότερα από 60 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα που φαίνεται να μην έχουν κάποιο όφελος.

Να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη επιθεώρηση Clinical Gastroenterology and Hepatology και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund. Πρόκειται δηλαδή για μια εργασία μεγάλου βεληνεκούς με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία.

Ο Δρ Marc Gunter, επικεφαλής της έρευνας εκ μέρους του IARC, δήλωσε ότι "η έρευνα απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα ψάρια αποτελούν πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή και πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαιτολόγια".

Παρόλα αυτά, ο Δρ Gunter τόνισε ότι στην έρευνα δεν περιλήφθηκαν δεδομένα για τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαια που ενδέχεται να έχουν κι αυτά αντίστοιχη προστατευτική από τον καρκίνο δράση..

Προηγούμενη έρευνα που είχε εκπονηθεί από το WCRF είχε επίσης συνδέσει την κατανάλωση ψαριού με την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου αλλά όπως σημειώνει η Δρ Anna Diaz Font, επικεφαλής ερευνήτρια στο WCRF, "αυτή η μεγάλη μελέτη μας έδωσε τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις ότι η αρχική παρατήρηση είναι γεγονός!".

“This large study adds to the scientific evidence suggesting that consuming fish could reduce the risk of bowel cancer.”

Σχετικά Άρθρα