ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα φύκια μας κάνουν καλό στο έντερο

28 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Τα διαφόρων ειδών φύκια χρησιμοποιούνται στη διατροφή πολλών ασιατικών λαών εδώ και αιώνες ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ως συστατικά πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ακόμα και ως βιοκαύσιμα. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εντόπισαν σε ένα είδος φυκιού θεραπευτικές ιδιότητες για νοσήματα του εντέρου.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ευερέθιστο έντερο όπως το αποκαλούν κάποιοι συχνότερα), οι συχνές διάρροιες και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία διατροφή πλούσια σε φύκια. Βεβαίως αυτό δεν είναι κάτι ασφαλές καθώς περιέχουν αρκετό ιώδιο και η συχνή κατανάλωσή τους ίσως οδηγήσει κάποιους σε προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα, αλλά όπως όλα δείχνουν, ίσως χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων.

Η πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Functional Foods από ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Stephen Mayfield, ομότιμο καθηγητή του Division of Biological Sciences και διευθυντή στο πρόγραμμα Food and Fuel for the 21st Century. Όπως αναφέρει ο Δρ Mayfield "είναι συγκλονιστικό που μετά από χρόνια μελετών καταφέραμε να φτάσουμε στην διαπίστωση ότι τα φύκια της οικογένειας C. reinhardtii, έχουν ευεργετική, θεραπευτική δράση στο έντερο".

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες έκαναν στην αρχή επί σειρά ετών πειράματα σε ποντίκια και μετά τα δοκίμασαν και σε ασθενείς με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα