ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως στα κορίτσια μπορεί να οφείλεται στην κακή διατροφή

12 Μαΐου 2025, 09:00

images

Τα τρόφιμα που δίνουμε στα παιδιά, κι εν προκειμένω στα κορίτσια, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο αν θα έχουν πολύ νωρίς την πρώτη τους έμμηνο ρύση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μίας πιο "φλεγμονώδους διατροφής" συσχετίστηκε με 15% περισσότερες πιθανότητες τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο τον επόμενο μήνα, ενώ μία πιο υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατά 8%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Η πρόωρη έναρξη της εμμήνου ρύσεως δεν είναι απλώς ενοχλητική αλλά αποτελεί δείκτη χρόνιων παθήσεων, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Holly Harris, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutch στο Σιάτλ.

Μια πρώιμη 1η περίοδος, η οποία επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη αργότερα στη ζωή, επεσήμανε η ίδια. «Αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική χρονική περίοδος για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή».

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 7.500 κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών που συμμετείχαν στη Μελέτη Growing Up Today (GUTS). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα στα παιδιά το 1996 και το 2004 και τα παρακολούθησαν το 2001 και το 2008, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις δίαιτες με 2 τρόπους: τον Εναλλακτικό Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ο οποίος αξιολογεί τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που προβλέπουν χρόνιες ασθένειες, και το Εμπειρικό Διαιτητικό Φλεγμονώδες Πρότυπο, ένα διατροφικό δείκτη που μπορεί να αξιολογήσει την ικανότητα μιας δίαιτας να επηρεάζει τη χρόνια φλεγμονή.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στατιστικά μοντέλα για να αξιολογήσει τη σύνδεση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της ηλικίας έναρξης της εμμήνου ρύσεως, δήλωσε η Δρ. Zifan Wang, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ στο τμήμα περιβαλλοντικής υγείας.

«Η υγιεινή διατροφή στα τέλη της παιδικής ηλικίας και στην πρώιμη εφηβεία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν πιο αργά την 1η τους περίοδο σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό ότι αυτή η συσχέτιση δεν εξηγήθηκε από την επίδραση της διατροφής στο μέγεθος του σώματος», δήλωσε η Harris.

Αυτό σημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία πιθανότατα δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέαζε τη σύνδεση μεταξύ της πρόωρης εμμήνου ρύσεως και της διατροφής – ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την ανθυγιεινή ή φλεγμονώδη διατροφή μπορεί να συμβάλλει, δήλωσε η Wang.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές γευμάτων, καθώς και τη σημασία της, βασιζόμενης σε τεκμηριωμένες οδηγίες, επιλογής πρωινού και μεσημεριανού γεύματος στο σχολείο».

Η αλλαγή του τρόπου που τρώει το παιδί ή ο έφηβος σας μπορεί να σας φαίνεται αρκετά δύσκολη, αλλά τα μικρά βήματα κάνουν τη διαφορά.

«Γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 70% της πρόσληψης ενός τυπικού εφήβου», δήλωσε η Δρ. Natalie Muth, παιδίατρος και διαιτολόγος στην κλινική WELL στο Children's Primary Care Medical Group στο Σαν Ντιέγκο, σε προηγούμενο ρεπορτάζ του CNN. «Οποιαδήποτε αλλαγή που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφίμων όπως τα τσιπς, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά και να αυξήσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι μια μεγάλη νίκη».



Σχετικά Άρθρα