ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

08 Μαΐου 2025, 07:00

images

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία και περίπου το 1% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άνδρες, αλλά οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. 

Αν και μια γυναίκα δεν μπορεί να αλλάξει την ηλικία ή το γενετική της προφίλ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με συγκεκριμένες επιλογές όπως είναι:

•Το να είναι σωματικά δραστήρια.

•Το να ελέγχει εάν οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης ή τα αντισυλληπτικά χάπια είναι κατάλληλες για την περίπτωσή της.

•Το να μην πίνει υπερβολικό αλκοόλ.

•Το να θηλάζει το νεογνό της αν μπορεί.

•Τη διατήρηση υγιούς βάρους.

Ανάλυση 31 μελετών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά περίπου 13%.Η μελέτη δημοσιεύεται στο Health Science Reports. Αυτή η νέα μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 31 εργασίες παρατήρησης που διερεύνησαν εάν υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της τήρησης μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες ήταν ηλικίας από 20 έως 104 ετών.

Οι ερευνητές ερεύνησαν την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση, και ανά γεωγραφική περιοχή. Συνολικά, η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 13%. Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στις γυναίκες στις ασιατικές περιοχές.

Η Kotryna Temcinaite, PhD, επικεφαλής ερευνητικής επικοινωνίας και δέσμευσης στο Breast Cancer Now, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε:

«Μελέτες όπως αυτή, που παρατηρούν τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε συνδέσμους μεταξύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως η διατροφή και μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν εάν η δίαιτα επηρέασε άμεσα την ανάπτυξη της νόσου.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού - συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος - ορισμένους από τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε, αλλά άλλοι είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε.


Σχετικά Άρθρα