Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης Νόσου Πάρκινσον
10 Μαΐου 2025, 08:00

Η κατανάλωση περίπου 12 μερίδων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κάθε μέρα θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης Νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μία μερίδα στη μελέτη ήταν 237 γραμμάρια αναψυκτικού διαίτης ή ζαχαρούχου αναψυκτικού, 1 χοτ ντογκ, 1 φέτα συσκευασμένου κέικ, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ ή 30 γραμμάρια πατατάκια - μια τυπική μικρή σακούλα πατατάκια είναι 350 γραμμάρια.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα υγείας και διατροφής ετών για σχεδόν 43.000 συμμετέχοντες στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, δύο μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας εδώ και δεκαετίες. Η μέση ηλικία των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 48 έτη και κανένας δεν έπασχε από Νόσο Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης. Όλοι ανέφεραν τι έτρωγαν κάθε λίγα χρόνια, ένας περιορισμός της νέας έρευνας, καθώς οι συμμετέχοντες μπορεί να μην θυμούνταν με ακρίβεια την πρόσληψη τροφής τους.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιελάμβαναν τεχνητά ή ζαχαρούχα ποτά, καρυκεύματα, σάλτσες, συσκευασμένα γλυκά, σνακ ή επιδόρπια, επιδόρπια με βάση το γιαούρτι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμιά και δημητριακά και συσκευασμένα αλμυρά σνακ.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων της Πάρκινσον και όλων των τύπων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εκτός από το ψωμί και τα δημητριακά - ένα εύρημα που υποδηλώνει ένα υποκείμενο χαρακτηριστικό μεταξύ των περισσότερων κατηγοριών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν λιγότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, νατρίου και κορεσμένων ή trans λιπαρών. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία της χλωρίδας στο έντερο, ενώ τα πρόσθετα συστατικά μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και να νεκρώσουν τους νευρώνες, όπως επισημάνθηκε.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Xiang Gao, καθηγητής και κοσμήτορας του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.
«Η επιλογή να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου».