ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA εγκρίνει τo πρώτo self test για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

12 Μαΐου 2025, 18:00

images

Για να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι  γυναίκες μπορεί να μην χρειάζονται άδεια από την εργασία τους για να κλείσουν ένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους. Σύντομα, ωστόσο, ειδικά στις ΗΠΑ θα έχουν την επιλογή να συλλέγουν τα δικά τους κολπικά δείγματα από το  σπίτι.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πρώτη συσκευή συλλογής δείγματος στο σπίτι για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ονομάζεται Teal Wand, καθώς δημιουργήθηκε από την εταιρεία γυναικείας υγείας Teal Health.

Το Teal Wand, το οποίο θα παρέχεται στο κιτ αυτοσυλλογής της Teal Health για κατ' οίκον χρήση, απαιτεί συνταγογράφηση. Τα δείγματα που συλλέγονται αυτοπροσώπως με τη χρήση του κιτ αποστέλλονται στη συνέχεια σε εργαστήριο για έλεγχο για HPV. Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV και ο έλεγχος για HPV μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό γυναικών που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δεδομένα κλινικών δοκιμών από την Teal Health οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συλλογή δείγματος με το Teal Wand έχει την ίδια ακρίβεια για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη συλλογή από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η Kara Egan, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teal Health.

«Είναι το ίδιο τεστ, με την ίδια ακρίβεια, αλλά μπορείτε να το κάνετε άνετα από το σπίτι», είπε. «Δίνει στις γυναίκες περισσότερες επιλογές και με την τηλεϊατρική, δίνουμε περισσότερες επιλογές για να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη».

Η Teal Health σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή των κιτ τον Ιούνιο, δήλωσε η Egan, ξεκινώντας από την Καλιφόρνια πριν επεκταθεί σε όλες τις Πολιτείες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία χαιρέτισε τη νέα έγκριση της FDA.

«Παρά τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν υποβάλλονται όλες οι επιλέξιμες [γυναίκες] σε τακτικό έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας. 

«Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας εντοπίζονται σε άτομα που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή που δεν έχουν υποβληθεί πρόσφατα. Γι' αυτό η σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που εγκρίνει το 1ο τεστ στο σπίτι για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως πρόσθετη μέθοδο προληπτικού ελέγχου για αυτήν την δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια θα έχει τεράστιο αντίκτυπο».




Σχετικά Άρθρα