ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ανθυγιεινά σνακ επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου

12 Απριλίου 2023, 07:00

images

Οι διατροφικές προτιμήσεις δεν είναι κάτι με το οποίο  γεννιόμαστε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων σνακ, αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργεί μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα Μεταβολισμού στη Γερμανία, έδιναν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη 2 φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε μια εκδοχή του γιαουρτιού  με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κατά τα άλλα, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι ομάδες βαθμολόγησαν πουτίγκες με ποικίλες συγκεντρώσεις λίπους και χυμούς μήλου με μια σειρά επιπέδων ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, είπε ότι δεν τους άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και δεν ήθελαν το χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έπιναν milkshakes. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η θεραπεία αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε καταναλώσει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση κινήτρου ή ανταμοιβής.

«Ας πούμε ότι ανοίγει ένα νέο αρτοποιείο δίπλα στη δουλειά σου και αρχίζεις να σταματάς και να τρελαίνεσαι κάθε πρωί. Αυτό από μόνο του μπορεί να επανασυνδέσει τα βασικά θεμελιώδη κυκλώματα εκμάθησης ντοπαμίνης», δήλωσε η Dana Small, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας  του Πανεπιστημίου Yale.

Είναι μια διαισθητική ιδέα για όποιον έχει συνηθίσει να τρώει επιδόρπιο συχνά - ας πούμε, κατά τη διάρκεια των γιορτών - και μετά δυσκολεύτηκε να σπάσει το μοτίβο αυτό.

Η εν λόγω διατροφή έχει τόσο ισχυρή επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και όταν κάποιος προσδοκά να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως όταν περνάει από ένα αρτοποιείο ή ένα ζαχαροπλαστείο.

«Απλώς μας λέει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στο περιβάλλον των τροφίμων και πώς το περιβάλλον τροφίμων μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη συμπεριφορά μας», είπε.



Σχετικά Άρθρα