Καθησυχαστικά ευρήματα για αγωγούς πόσιμου νερού
24 Ιουλίου 2025, 15:15

Καμία ένδειξη μικροβιολογικής διάβρωσης στους αγωγούς πόσιμου νερού της Κύπρου
Πορίσματα προκαταρκτικής μελέτης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθησυχάζουν, παρά την παρουσία μικροοργανισμών στα δείγματα
Δεν διαπιστώθηκε μικροβιολογικά επηρεασμένη διάβρωση (MIC) στους αγωγούς πόσιμου νερού της Κύπρου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CyMIC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά την εντοπισμένη μικροβιακή παρουσία σε όλα τα δείγματα, δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις διάβρωσης που να σχετίζονται με μικροοργανισμούς.
Τα ευρήματα της μελέτης
Όπως επισημαίνεται στα πορίσματα, το βιοφίλμ που παρατηρείται εντός των αγωγών ενδέχεται να συμβάλλει θετικά στη διατήρηση βιοσταθερού και υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού, αντί να προκαλεί φθορά στο δίκτυο.
Ενώ η μικροβιακή δραστηριότητα ήταν παρούσα σε όλα τα δείγματα –με υψηλότερα επίπεδα στους μεταλλικούς αρμούς σε σύγκριση με τους πλαστικούς αγωγούς– δεν εντοπίστηκαν σημάδια μικροβιολογικά επηρεασμένης διάβρωσης.
Η μικροβιολογικά επηρεασμένη διάβρωση είναι μια μορφή φθοράς σωληνώσεων που προκαλείται ή επιταχύνεται από τη δράση μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες ή άλγη. Η διάβρωση αυτού του τύπου μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές, ρύπανση του πόσιμου νερού και μειωμένη διάρκεια ζωής των υποδομών.
Μεθοδολογία και πλαίσιο έργου
Το έργο CyMIC, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Proof of Concept for Technology/Knowhow Applications – RESTART 2016-2020», εξέτασε τη μικροβιακή επίδραση σε δείγματα αγωγών και νερού από σημεία όπου είχαν καταγραφεί διαρροές ή προγραμματισμένες εργασίες αντικατάστασης.
Τα δείγματα περιλάμβαναν αγωγούς αμιάντου, πλαστικούς σωλήνες, μεταλλικούς συνδέσμους και φίλτρο νερού από κατοικία στη Λευκωσία, ενώ πραγματοποιήθηκε και φωτογραφική τεκμηρίωση, μετρήσεις ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) σε επιχρίσματα, καθώς και δειγματοληψία για ανάλυση DNA.
Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από την Καθηγήτρια Edna N. Yamasaki, την Έλενα Πατρικίου και τον Κυριάκο Ε. Γεωργίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Dr. Torben L. Skovhus του VIA University College στη Δανία. Η συλλογή των δειγμάτων έγινε σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ).
Προκλήσεις και επόμενα βήματα
Παρά την επιτυχία της πρώτης φάσης, η έρευνα αντιμετώπισε τεχνικές δυσκολίες, όπως η πρόκληση συλλογής καθαρών δειγμάτων απαλλαγμένων από μόλυνση εδάφους και η αντικατάσταση αγωγών πριν τη δειγματοληψία σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται περαιτέρω και εκτεταμένη μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό περιοχών και περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και γενετική ανάλυση των βακτηριακών ειδών που εντοπίζονται στο δίκτυο.
Tags: Μικροβιολογία, νερό, Περιβάλλον