ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπογονιμότητας

25 Ιουλίου 2025, 07:00

images

Μετά από 18 χρόνια προσπαθειών, 1 ζευγάρι περιμένει το 1ο του παιδί χάρη στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Η γυναίκα είχε υποβληθεί πολλές φορές σε εξωσωματική γονιμοποίηση με την ελπίδα να αποκτήσουν ένα μωρό – μέχρι που επισκέφθηκε το Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο, η οποία ονομάζεται STAR και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συμβάλει στον εντοπισμό και την ανάκτηση σπέρματος σε άνδρες που κάποτε νόμιζαν ότι δεν είχαν καθόλου σπέρμα. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο σύζυγος ήταν να δώσει δείγμα σπέρματος στην ιατρική ομάδα. 

Ερευνητές στο κέντρο γονιμότητας ανέλυσαν το δείγμα σπέρματος με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Βρέθηκαν 3 σπερματοζωάρια, τα οποία ανακτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της συζύγου μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Πλέον, όλο και περισσότερες κλινικές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της ποιότητας των ωαρίων. Φυσικά, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα και δοκιμές, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανατρέψει τα δεδομένα, ιδίως στην ανδρική υπογονιμότητα, όπως στις περιπτώσεις αζωοσπερμίας.

Ωστόσο, δεν είναι η 1η φορά που οι γιατροί στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν άνδρες με αζωοσπερμία. Ερευνητική ομάδα στον Καναδά δημιούργησε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία αναζήτησης σπέρματος σε δείγματα ανδρών με την πάθηση.

«Ο λόγος που η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τόσο βοηθητική σε αυτόν [τον τομέα] είναι ότι βασίζεται πραγματικά στη μάθηση δίνοντάς μας μια εικόνα για το πώς μοιάζει το σπέρμα, ποιο είναι το σχήμα του, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει - και στη συνέχεια στη δυνατότητα χρήσης αυτού του αλγορίθμου μάθησης για στον εντοπισμό της συγκεκριμένης εικόνας που αναζητάμε», δήλωσε ο Δρ. SevannHelo, ουρολόγος στην κλινική Mayo με εξειδίκευση στην ανδρική υπογονιμότητα και την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία. «Είναι πολύσυναρπαστικό», είπε. «Νομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη - τουλάχιστον στην ιατρική κοινότητα - είναι ένα εντελώς νέο εργαλείο και πραγματικά θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στην ιατρική». Το νέο σύστημα STAR «αλλάζει τα δεδομένα».

Ωστόσο, ο Δρ. GianpieroPalermo, καθηγητής εμβρυολογίας και διευθυντής ανδρολογίας και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης στο WeillCornellMedicine.δήλωσε ότι η προσέγγιση STAR πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έρευνα. «Ίσως η προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσει στην ανάκτηση του σπερματοζωαρίου λίγο πιο γρήγορα και ίσως λίγο περισσότερο από τον εμβρυολόγο», δήλωσε ο Palermo, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη της μεθόδου STAR, αλλά ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη μέθοδο έγχυσης σπέρματος απευθείας σε ωάριο.


«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η προσέγγιση είναι ελαττωματική επειδή αναπόφευκτα ορισμένοι άνδρες δεν θα έχουν σπερματοζωάρια», είπε για τη μέθοδο STAR, «ανεξάρτητα από το πώς ελέγχονται τα δείγματά τους, είτε από ανθρώπους είτε από μηχανή».

Σχετικά Άρθρα