ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συζητούν νέους φόρους αλατιού και ζάχαρης στη Βρετανία

14 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει τις προτάσεις για τη θέσπιση νέου φόρου για το αλάτι και τη ζάχαρη στην Αγγλία την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το BBC. Ειδικότερα, το έγγραφο πολιτικής έρχεται μετά την κριτική του Henry Dimbleby που συνέστησε τη φορολόγηση του αλατιού και της ζάχαρης σε επεξεργασμένα τρόφιμα, εστιατόρια και catering.

Ο Boris Johnson είχε χαρακτηρίσει την πρόταση «μη ελκυστική». Ωστόσο, κυβερνητική πηγή τόνισε ότι η στρατηγική θα προωθούσε πιο υγιεινές δίαιτες.

Η ανεξάρτητη αναθεώρηση του συστήματος τροφίμων που ανέθεσε η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ιδρυτή της αλυσίδας εστιατορίων Leon, κ. Dimbleby, συνέστησε πέρυσι  το φόρο για να δοθούν κίνητρα στους κατασκευαστές να μειώσουν το αλάτι και τη ζάχαρη στα τρόφιμα και, κατά συνέπεια, να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων.

Ο Dimbleby δήλωσε ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα πρέπει να δαπανηθούν για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων γύρω από τα τρόφιμα, με την επέκταση των δωρεάν σχολικών γευμάτων, την επιπλέον χρηματοδότηση σε αυτό το κομμάτι και την παροχή υγιεινής διατροφής σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πολλές συστάσεις από την κριτική του κ. Dimbleby. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήθελε η στρατηγική να έχει αντίκτυπο στους «σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους».

Παράλληλα, ο πολιτικός ανταποκριτής του BBC, Jonathan Blake, είπε ότι, δεδομένων του αυξανόμενου κόστους ζωής και της πίεσης εκ μέρους των συντηρητικών βουλευτών προς τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει πιο παραδοσιακές και συντηρητικές πολιτικές, ο αποκλεισμός ενός φόρου αλατιού και ζάχαρης δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει.

Αντίθετα, η κυβέρνηση αναμένεται να δηλώσει ότι το σχέδιό της θα δημιουργήσει ένα σύστημα γύρω από τη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την αύξηση των επιπέδων παραγωγής όπου είναι δυνατόν.

Η κυβερνητική πηγή επεσήμανε, μάλιστα, ότι η στρατηγική θα αναφέρει επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και της παχυσαρκίας, προσθέτοντας: «Η πρόσληψη θερμίδων είναι ένας από τους παράγοντες της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος και υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία που έχουν δείξει τη δύναμη της θετικής διαφήμισης για την προώθηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων».

Τέλος, ο Jim McMahon, από το υπουργείο Εξωτερικών για το περιβάλλον, τα τρόφιμα και τις αγροτικές υποθέσεις, είπε ότι μια στρατηγική για τα τρόφιμα ήταν «ζωτικής σημασίας», αλλά η κυβέρνηση φαινόταν ότι «ενοχλήθηκε, καθυστέρησε και τώρα απέτυχε να προσφέρει».

Δήλωσε επίσης: «Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια δήλωση αόριστων προθέσεων, δεν είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας».



Σχετικά Άρθρα